Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Δημοκρατικοί θεσμοί και Εκπαίδευση

(PSPA393) -  Παναγής Παναγιωτόπουλος - Γεωργία Παπαδοπούλου

Περιγραφή Μαθήματος

42958               Δημοκρατικοί Θεσμοί και Εκπαίδευση  - Ελεύθερης Επιλογής - εαρινό εξάμηνο 2024-2025                                                             

Παναγιωτόπουλος, Π., Παπαδοπούλου, Γ.

Παρασκευή 10.00-12.00, αίθουσα Αργ.Φατούρος, Σόλωνος 57.

Το μάθημα των δημοκρατικών θεσμών και εκπαίδευσης αποσκοπεί στην διερεύνηση των όρων κατανόησης και παραγωγής της δημοκρατικής κουλτούρας μέσα από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς και διαδικασίες. Αναζητά τις θεωρητικές ρίζες της δημοκρατικής εκπαίδευσης, μελετά την ιστορία του εκδημοκρατισμού των εκπαιδευτικών θεσμών και εστιάζει σε ένα σύνολο πρακτικών, δραστηριοτήτων, πληροφοριών και ιδεών που αξιώνουν μια συγκεκριμένη κοινωνική μορφή συνύπαρξης, την δημοκρατική. Η τελευταία, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, συνδέεται με την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ προάγει δημοκρατικές ιδέες και πρακτικές και ενισχύει τη δυνατότητα για την εμφάνιση νέων μορφών συλλογικότητας και δράσης υπέρ του κοινωνικού συνόλου και ταυτόχρονα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ιδιότητας του πολίτη.  Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία παίζει και η γενική αρχή της αναγνώρισης της διαφορετικότητας και η αξίωση εφαρμογής ενός διευρυμένου πλαισίου δικαιωμάτων τόσο για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού όσο και για τα ίδια τα άτομα. Έτσι το μάθημα θα διερευνήσει εκτός από την  καλλιέργεια του δημοκρατικού-πολιτειακού πνεύματος, τις διαδικασίες εκμάθησης των όρων πολιτικής συνύπαρξης και την ίδια την «Αγωγή του πολίτη» ως θεματολογία και ως σχολική αποστολή αλλά και τους όρους αποδοχής της έμφυλης και ταυτοτικής εν γένει διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον. Επιπροσθέτως θα αναζητήσει τους όρους υποδοχής των νέων μεταναστευτικών πληθυσμών στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

Το μάθημα μελετά μέσα από την ιστορική και εκπαιδευτική εμπειρία  τους τρόπους υπονόμευσης του εθνοκεντρισμού, της εθνικής καθαρότητας και της φυλετικής ανωτερότητα. Οργανώνει δε τρόπους ριζικής αντιμετώπισης των ολοκληρωτικών θεωριών, της στερεοτυπικής σκέψης και της αναπαραγωγή ρητών ή άρρητων εθνικιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και αντισημιτικών δήθεν «κοινών τόπων».

 

  • Εξέταση/Αξιολόγηση:

    Ø γραπτές εξετάσεις (θέματα ανάπτυξης, με δυνατότητα επιλογής).

    Ø προαιρετική ατομική εργασία (με παρουσίαση). Έκτασης 2000-  2500 λέξεων, δύναται να προσθέσει από 0-3 βαθμούς στην τελική βαθμολογία (εφόσον η γραπτή εξέταση είναι επιτυχής). Θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση στο eclass.

 

  • Συγγράμματα (με κωδικούς Εύδοξου) [το 1ο αποτελεί και το προτεινόμενο σύγγραμμα]

1.Βιβλίο [122079039]: Δημοκρατία και Εκπαίδευση, Ντιούι Τζον Λεπτομέρειες

2.Βιβλίο [112694027]: ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Michael W. Apple, Επιστ. Επιμέλεια Π. Καλογιαννάκη-Ν. Παπαδάκης-Μ. Δρακάκη Λεπτομέρειες

 

  • Επικοινωνία – συνεργασία:

Μέσω eclass.

Emails: gepapa@pspa.uoa.gr, panayisp@pspa.uoa.gr ή/και δια ζώσης με προγραμματισμένο ραντεβού στα γραφεία διδασκόντων

 

ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

βλ. στην 1η σελίδα καθε μαθήματος / διαφάνειας

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023