Παρουσίαση/Προβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(PSPA376) - Παναγιώτης-Γεώργιος (Παναγής) Παναγιωτόπουλος
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στην κοινωνιολογία της μαζικής δημοκρατίας όπως αυτή απαντάται στην Ελλάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το μάθημα διερευνά αρχικά τις ιστορικές προϋποθέσεις και την καταγωγή του φαινομένου στην αστική και πολιτισμική ανάπτυξη της δεκαετίας του ’60, στις αντινομίες και παλινδρομήσεις της περιόδου της Δικτατορίας και εισέρχεται κατόπιν στο κυρίως αντικείμενό του που είναι η οι κοινωνικές δυναμικές της περιόδου 1974-2019.
Το μάθημα περιστρέφεται γύρω από το άξονα μελέτης του εκσυγχρονισμού των κοινωνικών σχέσεων και την πολιτισμική κοινωνιολογία των μεσαίων στρωμάτων ενώ προετοιμάζει τους φοιτητές στην κατανόηση των φαινομένων της ύστερης νεωτερικότητας. Κύριο όχημα για την μελέτη αυτή αποτελεί μια διευρυμένη θεωρία του κοινωνικού εκσυγχρονισμού που θα συλλαμβάνει τις «πολλαπλές νεωτερικότητες» που κατοικούν στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, θα διαχειρίζεται την σχέση μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού, τις διακυμάνσεις που ορίζουν την εκσυγχρονιστική μηχανική και τις παλινδρομικές κινήσεις της ατομικότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Χωρίς να παύει να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, το μάθημα τις από-ευθυγραμμίζει από τις κοινωνικές τάσεις και δυναμικές δίνοντας το βάρος στο ερώτημα: πόσο αυτόνομα μπορεί να δρα το άτομο στην σύγχρονη Ελλάδα από το κράτος, την οικογένεια, τα δίκτυα παραδοσιακής αναπαραγωγής και την αγορά. Αναζητά τις «τεχνολογίες» της ατομικής αυτονομίας μεταξύ οικογενειακής προστασίας και οικονομικής ανασφάλειας σε συνθήκες αυξημένης διακινδύνευσης και μέσα στο πολιτισμικό πλέγμα του καταναλωτικού ευδαιμονισμού. Φέτος ειδικότερα θα εστιάσει στην προσέγγιση των ακόλουθων εμπειρικών πεδίων: κοινωνιολογία της σύγχρονης κατοικίας, κοινωνιολογία της ελληνικής διατροφής, μελέτη των διαγενεακής συναίνεσης και της οικονομίας των οικογενειακών συγκρούσεων, κοινωνιολογία των τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών και των θυμάτων τους, κοινωνιολογία της πολιτικής βίας και των θυμάτων τρομοκρατίας.
Περιεχόμενο μαθήματος
Μεταπολεμική κοινωνία: ζωή στην πόλη, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικές προσδοκίες
Δικτατορία: ανάσχεση, συνέχεια, νεανική κουλτούρα αμφισβήτησης
Μεταπολίτευση, μια στιγμή που διαρκεί πολύ. Τα θεμέλια μιας δημοκρατίας των μεσοστρωμάτων και η ιστορική της περιοδολόγηση. Ι
Μεταπολίτευση, μια στιγμή που διαρκεί πολύ. Τα θεμέλια μιας δημοκρατίας των μεσοστρωμάτων και η ιστορική της περιοδολόγηση. ΙΙ
Το αθηναϊκό διαμέρισμα: η μετάβαση από τόπο της παραγωγής σε πλατφόρμα κατανάλωσης
Διατροφή και γαστρονομία των μεσαίων στρωμάτων: από τον απολαυστικό κορεσμό στην γευστική-κοινωνική διάκριση και τον υγιεινισμό .
Μεγάλοι και μικροί, γονείς και παιδιά: ρηχή ελευθερία, γαμήλιες συναινέσεις.
Κοινωνικές διεκδικήσεις και καθήλωση στην ασφαλή ζωή: τεχνολογικές κρίσεις και καταστροφές.
Τα θύματα της πολιτικής βίας: σιωπή, ενοχή, μαρτυρία
Μαθησιακά αποτελέσματα
Εξοικείωση των φοιτητών με τις κοινωνιολογικές θεωρίες του κοινωνικού εκσυγχρονισμού, της ανακλαστικής νεωτερικότητας και της κοινωνίας της διακινδύνευσης
Γνωριμία με τα βασικά εργαλεία της πολιτισμικής κοινωνιολογίας αλλά και της μελέτη του πολιτισμικού κεφαλαίου.
Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν κοινωνικές δυναμικές που ενώ άπτονται του πολιτικού πεδίου αναπτύσσονται υπογείως και οργανώνουν την εμπειρία της συλλογικής κοινωνικής κινητικότητας των μεσαίων στρωμάτων αλλά και τις ατομικές βιογραφικές τροχιές των μελών τους.
Οι φοιτητές θα έχουν μια πρώτη ερευνητική επαφή με μορφές της βιωμένης εμπειρίας της μεταπολιτευτικής κοινωνίας και με την κοινωνιολογία της καθημερινότητας στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Κυριακή 15 Μαΐου 2022
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα