Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μεταπτυχιακό Μάθημα Επιλογής Β Εξαμήνου (κωδ.210) - ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική

(PSPA353) -  Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας

Περιγραφή Μαθήματος

Μάθημα  Επιλογής Β' εξαμήνου [κωδ. 210] ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διδάσκων: Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής

Περιγραφή μαθήματος Πρόκειται για μάθημα εμβάθυνσης στους θεσμούς και την πολιτική της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με ιδιαίτερη έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση των θεσμών αυτών στον Ευρωπαϊκό χώρο. Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την προβληματική της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδίως με τις μεταρρυθμιστικές δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την αξιοποίηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και μέσα από την εκπόνηση σχετικών εργασιών για επίκαιρα θέματα. Η θεματολογία των εργασιών επιλέγεται με τρόπο που να συνδυάζει την εμβάθυνση σε συγκεκριμένες πτυχές της αυτοδιοίκησης με θεωρητικές προσεγγίσεις και τον γενικότερο επιστημονικό διάλογο για τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς, τις σχέσεις τους με τους πολίτες και την κοινωνία, αλλά και το ρόλο τους στη σύγχρονη δημοκρατία.

Μαθησιακά αποτελέσματα Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/ήτρια θα είναι σε θέση να: κατανοήσει σε μεγαλύτερο βάθος τους βασικούς θεσμούς και τις λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, καθώς και τα πολλαπλά ζητήματα που, συχνά, αναδεικνύει η εφαρμογή τους στην πράξη πραγματοποιεί με σχετική άνεση μια συγκριτική προσέγγιση της ιστορίας, των θεσμών και των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Ευρωπαϊκό χώρο αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχουν συντελεστεί ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματεύεται, στο πλαίσιο ατομικής εργασίας, ειδικότερα πολιτικά και διοικητικά, νομικά και θεσμικά ζητήματα σχετικά με το αντικείμενο του μαθήματος, με συνδυασμό πρωτογενών πηγών (νομοθεσία, νομολογία, επίσημες εκθέσεις, εμπειρικές έρευνες, κ.λπ.) και θεωρητικής βιβλιογραφίας.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

- Heinelt Η., Hlepas Ν. (2006), “Typologies of Local Government Systems” , in: Henry Back, Hubert Heinelt, Annick Magnier (Eds.), The European Mayor. Political Leaders in the Changing Context of Local Democracy, VS Wiesbaden pp.21-42.

-Loughlin J. et al. (Eds.), (2011), The Oxford Handbook of Local and Regional Democracy in Europe, Oxford University Press

- Hlepas N. et al. (eds.) (2018), Sub-Municipal Governance in Europe, Palgrave Macmillan 

-Kuhlmann, S. and Wollmann H. (2019), Introduction to Comparative Public Administration. Administrative Systems and Reforms in Europe, Cheltenham, Edward Elgar.

- Ladner A., Keuffer N., Baldersheim H., Hlepas, N., Swianiewicz P., Steyvers K., Navarro C. (2019), Patterns of Local Autonomy in Europe, Palgrave MacMillan 2019, 

- Χλέπας, Νικόλαος-Κομνηνός, Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παπαζήσης 2020,

Οργάνωση μαθήματος και Αξιολόγηση Το μάθημα προσανατολίζεται στην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών, οι οποίοι παρουσιάζουν γραπτές εργασίες και παρεμβάσεις. Η αξιολόγηση γίνεται με ένα συνδυασμό συντελεστών που περιλαμβάνουν γραπτή εργασία, την παρουσίασή της, κριτικές παρεμβάσεις σε εργασίες άλλων φοιτητών και τη συμμετοχή στο μάθημα.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021