Παρουσίαση/Προβολή
Καπιταλισμός, σοσιαλισμός και δημοκρατία
(42951) - Σπύρος Καλτσάς
Περιγραφή Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση του εννοιολογικού περιεχομένου και η συστηματική ανασυγκρότηση των θεωρητικών σχέσεων μεταξύ δημοκρατίας, καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των ιστορικών, θεωρητικών και μεθοδολογικών προϋποθέσεων της θεωρητικής συζήτησης, όπως αυτή διεξάγεται ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, γύρω από τις σχέσεις μεταξύ καπιταλισμού και Δημοκρατίας και αντίστοιχα μεταξύ σοσιαλισμού και Δημοκρατίας, η κριτική επεξεργασία των ειδικών προβλημάτων που ανακύπτουν στη συζήτηση στα πεδία της πολιτικής θεωρίας, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής οικονομίας και η κριτική επεξεργασία των σχετικών επιχειρημάτων του Schumpeter στο θεμελιώδες έργο του Καπιταλισμός, σοσιαλισμός και δημοκρατία.
Επιμέρους στόχοι του μαθήματος αποτελούν:
α) Η αποσαφήνιση του εννοιολογικού περιεχομένου των όρων «καπιταλισμός», «σοσιαλισμός» και «δημοκρατία», η ανασυγκρότηση των διαφορετικών ορισμών των εννοιών που προκύπτουν από την υιοθέτηση διαφορετικών προσεγγίσεων σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία (πολιτική θεωρία, πολιτική επιστήμη, κοινωνιολογία, πολιτική οικονομία) καθώς και η κατανόηση των συμπληρωματικών εννοιών, των πολιτισμικών και κοινωνικών συνθηκών και των ιστορικών εικόνων τις οποίες προϋποθέτει κάθε σχετική συζήτηση.
β) Η επεξεργασία θεωρητικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν είτε τον καπιταλισμό είτε τον σοσιαλισμό ως συστήματα που δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία, που υιοθετούν μια πιο θετική αντίληψη στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση ή προτείνουν μια πιο συμβιβαστική άποψη.
γ) Η εμβάθυνση στις πολιτισμικές, κοινωνικές και θεσμικές προϋποθέσεις διαμόρφωσης μιας θετικής σχέσης μεταξύ καπιταλισμού και δημοκρατίας και στις αντίστοιχες προϋποθέσεις διαμόρφωσης μιας θετικής σχέσης μεταξύ σοσιαλισμού και δημοκρατίας.
δ) Η συστηματική ανασυγκρότηση των σχετικών επιχειρημάτων του Schumpeter στο βιβλίο του Καπιταλισμός, σοσιαλισμός και δημοκρατία και η κριτική αντιπαράθεση με αυτά στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης περί καπιταλισμού, σοσιαλισμού και δημοκρατίας.
ε) Η αντιπαραβολή των θέσεων του Schumpeter με άλλες προσεγγίσεις στις οποίες σε μεγάλο βαθμό αναφέρεται ο ίδιος (Smith, Rousseau, Marx, Keynes, Weber, Pareto, Le Bon) με προεξάρχουσα τη μαρξική θεωρία.
στ) Η κριτική αντιπαράθεσή των επιχειρημάτων του Schumpeter με σύγχρονες θεωρήσεις της δημοκρατίας (Habermas) και η αποτίμηση της συμβολής του στη θεωρία της δημοκρατίας.
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
α) Οι φοιτητές/τριες θα έχουν μια εποπτική εικόνα του εννοιολογικού περιεχομένου των όρων «καπιταλισμός», «σοσιαλισμός» και «δημοκρατία» και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τους ορισμούς που προκύπτουν από την υιοθέτηση διαφορετικών προσεγγίσεων στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.
β) Οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να κατανοούν τις διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικά με τη θεωρία της δημοκρατίας, να αντιλαμβάνονται τις φιλοσοφικές τους καταβολές και να αναγνωρίζουν τα κεντρικά ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη θεωρία της δημοκρατίας.
γ) Οι φοιτητές/τριες θα γνωρίζουν τα σημαντικότερα θεωρητικά ρεύματα και τις θέσεις των σημαντικότερων εκπροσώπων τους ως προς τις σχέσεις καπιταλισμού, σοσιαλισμού και δημοκρατίας και θα είναι σε θέση να εξειδικεύουν κατά τρόπο συστηματικό τα κεντρικά ερωτήματα και τα ειδικά προβλήματα που ανακύπτουν στη σχετική συζήτηση.
δ) Οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να κατανοούν τις κεντρικές θέσεις του Schumpeter στο θεμελιώδες έργο του Capitalism, Socialism, and Democracy (Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία) και να επεξεργάζονται τις θεμελιώδεις φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές και πολιτικές ιδέες που καθορίζουν την επιχειρηματολογία του συγγραφέα.
ε) Οι φοιτητές/τριες θα γνωρίζουν τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που συνιστούν το πραγματολογικό πλαίσιο της επιχειρηματολογίας του Schumpeter.
στ) Οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται με κριτικό τρόπο τις κεντρικές θέσεις του Schumpeter μέσα από την αντιπαραβολή τους με διαφορετικές προσεγγίσεις στις οποίες αναφέρεται ο ίδιος ή αποτελούν σημείο αναφοράς στη σύγχρονη συζήτηση περί καπιταλισμού, σοσιαλισμού και δημοκρατίας.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα