Παρουσίαση/Προβολή
Δημόσια Διοίκηση Ι
(PSPA221) - Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα
Περιγραφή Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η μελέτη της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και η εξοικείωση με τους θεσμούς, τις αρχές και τις διαδικασίες διαμόρφωσης και λειτουργίας του διοικητικού συστήματος της χώρας. Αναλύονται οι κυβερνητικοί θεσμοί και τα όργανα διακυβέρνησης στο πλαίσιο της λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, οι μορφές και τα όργανα της αποκέντρωσης και της περιφερειακής διοίκησης του κράτους, οι βαθμίδες και λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, στοιχεία για το προσωπικό και τους κανόνες που διέπουν τη δημόσια υπαλληλία στην Ελλάδα, η διάρθρωση και τα όρια του δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες αρχές και οι μορφές ελέγχου της Διοίκησης, όπως επίσης στοιχεία λειτουργίας και αποτελεσματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών. Το μάθημα περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις και χρήση πηγών.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016
-
Μαθησιακοί στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί:
1. στη συστηματική διερεύνηση των σημαντικότερων διαστάσεων του διοικητικού φαινομένου στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα κατά τη σύγχρονη εποχή
2. στην εξέταση επιμέρους όψεων του κρατικοδιοικητικού συστήματος, δημόσιων θεσμών και υπηρεσιών, λαμβανομένων υπόψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των προκλήσεων δομικού και λειτουργικού εκσυγχρονισμού του διοικητικού μηχανισμού της χώρας.
Περιεχόμενο μαθήματος
1. Δημόσια διοίκηση και δημόσια πολιτική
2. Αρχές καλής διοίκησης
3. Διάρθρωση του ελληνικού πολιτικοδιοικητικού συστήματος
4. Κεντρική διοίκηση του κράτους
5. Συνοχή της κυβέρνησης
6. Ο θεσμός της διοικητικής αποκέντρωσης
7. Οργάνωση και λειτουργία των δήμων
8. Οργάνωση και λειτουργία των περιφερειών
9. Κατανομή αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και επικουρικότητα στην κρατική δράση
10. Δημόσιοι υπάλληλοι και αξιοποίησή τους
11. Μηχανισμοί ελέγχου της διοικητικής δράσης και συμπληρωματικότητα των επιμέρους θεσμών
12. Δημόσιος τομέας και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/ήτρια αναμένεται να:
1. έχει διερευνήσει και κατανοήσει εις βάθος την οργάνωση και λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού της χώρας
2. έχει εξοικειωθεί με την έννοια της ρευστότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, η οποία δυσχεραίνει την εν τοις πράγμασι εφαρμογή τους
3. έχει αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ τυπικής πρόβλεψης και πραγματικής λειτουργίας των διοικητικών θεσμών, και να είναι σε θέση να ερμηνεύσει τους λόγους απόκλισης ανάμεσα στο θεσμικό πλαίσιο και το επίπεδο της διοικητικής πρακτικής
4. είναι σε θέση να αξιολογήσει τη συμβολή της δημόσιας διοίκησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημόσιας πολιτικής.
Προτεινόμενα συγγράμματα
Μακρυδημήτρης Αντ. και Μ.-Ηλ. Πραβίτα (2012), Διοικητική Επιστήμη Ι: Δημόσια Διοίκηση. Στοιχεία Διοικητικής Οργάνωσης, Ε΄ έκδοση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Σάκκουλας.
Σωτηρόπουλος Δ.Α. και Β. Νταλάκου [επιμ.] (2021), Το Σύγχρονο Διοικητικό Σύστημα στην Ελλάδα, Β΄έκδοση, Αθήνα: Εκδόσεις ΕΑΠ.
Κτιστάκη Στ. Ν. (2020), Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση, Δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση, Αθήνα: Παπαζήσης.
Μέθοδοι αξιολόγησης
Για την αξιολόγηση της απόδοσης των φοιτητριών και φοιτητών λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της τελικής γραπτής εξέτασης.