Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Πολιτική Κουλτούρα και Κοινωνικοποίηση

(PSPA160) -  Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα

Περιγραφή Μαθήματος

Mάθημα Eιδικής επιλογής: Πολιτική Kουλτούρα &  Πολιτική Kοινωνικοποίηση

Eξάμηνα: E&Z

Διδάσκουσα: Καθηγήτρια M. Παντελίδου Mαλούτα

 

Πολιτική Kουλτούρα και Πολιτική Kοινωνικοποίηση

Περιεχόμενο μαθήματος 2019

 

Το μάθημα αυτό στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου των πολιτισμικών παραμέτρων της πολιτικής διαδικασίας. Εξετάζεται η πολιτική κοινωνικοποίηση ως διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφοράς, και ως συνιστώσα αναπαραγωγής αλλά και μετεξέλιξης της πολιτικής κουλτούρας μιας κοινωνίας. H προβληματική επικεντρώνεται στην ελληνική κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα, στους ιστορικούς παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, καθώς και στις σύγχρονες εκφράσεις της.

 

Στο πρώτο μέρος προτείνεται ένα θεωρητικό πλαίσιο ανάλυσης με κριτική παρουσίαση της κλασικής βιβλιογραφίας για τις δύο έννοιες που συνθέτουν το βασικό αντικείμενο του μαθήματος, καθώς και για άλλα εννοιολογικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για κάθε σχετική προβληματική: πολιτικές στάσεις, αντιλήψεις και αξίες, πολιτική γενιά, φορείς κοινωνικοποίησης, υλιστικά/μετά-υλιστικά πρότυπα, εθνική πολιτική κουλτούρα, πολιτικές υποκουλτούρες, στερεότυπα, εθνικός χαρακτήρας κ.ά. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται μια προβληματική για την ελληνική πολιτική κουλτούρα και το ιστορικό της διαμόρφωσης του πολυποίκιλου και αντιφατικού χαρακτήρα της, με κατάληξη στην εξέλιξή της από τη Μεταπολίτευση και μετά και έμφαση στις συνθήκες της κρίσης. Η συζήτηση αναφέρεται στις βασικές διαιρετικές τομές και επικεντρώνεται τόσο σε σταθερές, όσο και σε επίκαιρες εκφράσεις της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως είναι ο κυνισμός, η πολιτική αδιαφορία, η απόρριψη και η ξενοφοβία, καθώς και στις κοινωνικές παραμέτρους που συσχετίζονται θετικά με αυτές. Το τρίτο μέρος αναφέρεται σε όψεις της πολιτικής κοινωνικοποίησης καθώς και στην εξέλιξη της πολιτικής φυσιογνωμίας των νέων στην Eλλάδα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με αναφορές στις ευρύτερες τάσεις εξέλιξης στα αξιακά συστήματα των νέων στην Ευρώπη. Με τη βοήθεια εμπειρικών δεδομένων, διερευνάται η μεταβολή πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων, με στόχο την ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της πολιτικής κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς με την αναπαραγωγή και τη μετεξέλιξη της (ελληνικής) πολιτικής κουλτούρας.

 

Πολιτική Kουλτούρα και Πολιτική Kοινωνικοποίηση: Ύλη 2019

Α. Βοηθήματα

Καφετζής Π., Μαλούτας Θ., Τσίγκανου Ι., Πολιτική, Κοινωνία, Πολίτες: Ανάλυση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, ESS, Αθήνα, ΕΚΚΕ, 2007 (ιδιαίτερα τις τρεις θεματικές σσ.39-123, και τις δύο 219-291).

Διαμαντούρος N., Πολιτισμικός δυϊσμός και πολιτική αλλαγή στην Eλλάδα της μεταπολίτευσης, Aθήνα, Aλεξάνδρεια, 2000 (ιδιαίτερα, σσ.13-67).

 Παντελίδου Μαλούτα Μ.,Πολιτισμικές Συνιστώσες της Πολιτικής Διαδικασίας: Πολιτική Κοινω-νικοποίηση &Ελληνική Πολιτική Κουλτούρα, Ακαδημαϊκά Συγγράμματα/ Βοηθήματα, 2015, https://repository.kallipos.gr/pdfviewer/web/viewer.html?file=/bitstream/11419/3531/8/Malouta-1_final-sinoliko-KOY.pdf

 

  1. Άρθρα και κεφάλαια βιβλίων που καλύπτουν επιμέρους πλευρές της ύλης

Παντελίδου Μαλούτα, Μ., “Συζητώντας για τον πολιτισμικό δυϊσμό: Κατανοήσεις, παρανοή-σεις, συνεννοήσεις και επίδικα», στο, Σπανού, Κ. Σωτηρόπουλος, Δ (επιμ), Κουλτοϋρα, Ιστορία, Δημοκρατία. Τιμ. τόμος Ν. Διαμαντούρου, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018, σσ.22-39.

Χριστόπουλος, Δ.,  Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Αθήνα, Βιβλιόραμα, 2012, σσ. 269-291.

Κακεπάκη, Μ., «Μεταβολές στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, 1988-2005: Από τη γενιά του πολιτικού ενδιαφέροντος στη γενιά της πολιτικής αδιαφορίας;» Ελληνική Eπιθεώρηση Πολιτι-κής Επιστήμης, 28, 2006, σσ.111-128.

Παντελίδου Mαλούτα M., «Oι έφηβοι της ‘αλλαγής’», Eπιθεώρηση Kοινωνικών Eρευνών, 80, 1991, σσ. 41–69.

Παντελίδου Mαλούτα M., «Αλλαγές στις πολιτικές αντιλήψεις των νέων γυναικών στο τέλος του 20ου αιώνα», στο, Καραμανωλάκης, Β., Ολυμπίτου, Ε., Παπαθανασίου, Ι. (επιμ.), Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα, Αθήνα, ΑΣΚΙ/Ινστ. Πουλαντζάς, Θεμέλιο, 2010, σσ. 453-63.

Παναγιωτοπούλου P., «H χαμένη τιμή της πολιτικής κουλτούρας των Eλληνίδων», στο, Δεμερτζής, N., H ελληνική πολιτική κουλτούρα σήμερα, Aθήνα, Oδυσσέας, 1994, σσ.287-328.

Πολίτης, Φ., Οι «ανδρικές ταυτότητες» στο σχολείο, Αθήνα, Επίκεντρο, 2006, 158-201, 288-309.

Παντελίδου Μαλούτα Μ. «Νεολαία και πολιτική: Τάσεις της πολιτικότητα των νέων μέχρι την κρίση», στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων & εποπτικού υλικού, 2015 (http://www.athenssocialatlas.gr) 

Παντελίδου Μαλούτα Μ. «Νεολαία και πολιτική: Η πολιτικότητα των νέων στην Αθήνα της κρίσης», στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας.  Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων & εποπτικού υλικού, 2015 (http://www.athenssocialatlas.gr/)

Tσουκαλάς, K., «Παράδοση και εκσυγχρονισμός: μερικά γενικότερα ερωτήματα» στο Tαξιδι στο λόγο και την ιστορία, Tόμος B' Aθήνα, 1996, σσ. 255-266.

Καβουλάκος, Κ.Ι., «Κινήματα και δημόσιοι χώροι στην Αθήνα: χώροι ελευθερίας, χώροι δημοκρατίας, χώροι κυριαρχίας», στο, Θ. Μαλούτας, Γ. Κανδύλης κ.ά. Το κέντρο της Αθήνας ως πολιτικό διακύβευμα, Αθήνα, ΕΚΚΕ/Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 2013, σσ.237-256.

                                                                                                                                    MΠΜ

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014