Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Διεθνείς Σχέσεις (42525Ε)

(PSPA145) -  Εκάβη Αθανασοπούλου, Παναγιώτης Τσάκωνας

Περιγραφή Μαθήματος

Αντικείμενο του μαθήματος είναι εφ’ ενός η διεξοδική μελέτη των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων και εφ’ ετέρου η εις βάθος εξέταση βασικών εννοιών και όρων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις όπως και της εξέλιξής τους έναντι ενός συνεχώς και δυναμικά εξελισσόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.

Το μάθημα αποσκοπεί:

  • Στην εμβαθύνση και εμπλουτισμό των γνώσεων που οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες έχουν αποκτήσει σε προηγούμενα εξάμηνα.
  • Στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών/τριών να συνδέουν θεωρητικές προσεγγίσεις και έννοιες των διεθνών σχέσεων με την εμπειρική πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής.
  • Στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών/τριών να χρησιμοποιούν έννοιες και όρους των διεθνών σχέσεων όταν συζητούν και αναλύουν θέματα της διεθνούς πολιτικής.

Το μάθημα είναι σχεδιασμένο υπό τη μορφή δύο μεγάλων ενοτήτων.

Α' ενότητα: Θεωρία και Μεθοδολογία των διεθνών σχέσεων (Διδάσκων Π. Τσάκωνας)

Περιεχόμενο 

Οι διαλέξεις αφορούν στη συζήτηση των διαφόρων εκφάνσεων των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, δηλαδή του Ρεαλισμού, του Φιλελευθερισμού και της "Διεθνούς Κοινωνίας" καθώς και ειδικότερων θεωρητικών προβληματισμών της "Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας". Συζητείται επίσης διεξοδικά η νεώτερη --αλλά διαρκώς ενισχυόμενη-- θεωρητική προσέγγιση του "Κοινωνικού Κονστρουκτιβισμού". Μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στην εξέλιξη της σημαντικότερης μεθοδολογικής συζήτησης/αντιπαράθεσης στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων ("Παραδοσιακοί"/"Επιστημονικιστές") καθώς και σε ειδικότερα ζητήματα μεθοδολογίας της επιστήμης των διεθνών σχέσεων. Συστατικό μέρος του μαθήματος και της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με τα βασικά θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης των διεθνών σχέσεων είναι η σύνδεση και ο έλεγχος της επεξηγηματικής ικανότητας των διαφόρων θεωρητικών "Παραδειγμάτων" σε σχέση με φαινόμενα της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας.

 

Β' ενότητα: Βασικές έννοιες και όροι διεθνών σχέσεων (Διδάσκουσα Εκάβη Αθανασοπούλου)

 Οι διδακτικές ώρες του μαθήματος συγκροτούνται γύρω από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Η εξέλιξη του διακρατικού συστήματος/από την ευρωπαϊκή στη διεθνή τάξη/παγκόσμια διακυβέρνηση 
  2. Αυτοκρατορίες/έθνικισμός/έθνη-κράτη/παγκοσμιοποίηση.
  3. Kυριαρχία.
  4. Ο πόλεμος και τα αίτιά του..
  5. Aσφάλεια.
  6. Τρομοκρατία.
  7. Κουλτούρα, ταυτότητα και διεθνείς σχέσεις.

Η Β ενότητα διδάσκεται υπό τη μορφή συνδυασμού διάλεξης/σεμιναρίου και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών μέσα από γραπτές ασκήσεις οι οποίες συζητιούνται στην τάξη. 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει:

  • Σαφή και τεκμηριωμένη γνώση των κυρίαρχων θεωρητικών προσεγγίσεων και "Παραδειγμάτων" της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, καθώς και των ειδικότερων εκφάνσεών τους, και σχετική εξοικείωση με νεότερες θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του κλάδου.
  • Βαθύτερη κατανόηση κύριων εννοιών, όρων και φαινομένων των διεθνών σχέσεων.
  • Ικανότητα σύνδεσης της θεωρητικής γνώσης των διεθνών σχέσεων με την εμπειρική μελέτη της διεθνούς πολιτικής.
  • Ικανότητα χρήσης εξειδικευμένων εννοιών των διεθνών σχέσεων στη γραπτή και προφορική διατύπωση της σκέψης τους.

 Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση γίνεται μέσω γραπτής εξέτασης στο τέλος των μαθημάτων (αναφορικώς με την Α ενότητα) 50% επί της συνολικής βαθμολογίας και μέσω απαλλακτικής εργασίας (αναφορικώς με την Β ενότητα) 50% επί της συνολικής βαθμολογίας.

 

Βιβλιογραφία:

  • R. Jackson - G. Sorensen, Θεωρία και Μεθοδολογία των Διεθνών Σχέσεων (Αθήνα, Gutenberg, 2006).
  • Επίσης J. Baylis & S. Smith, Η Παγκοσμιοποίηση της Διεθνούς Πολιτικής: Μια Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις
  • (Θεσ/κη, Επίκεντρο, 2007) και το υλικό στο οποίο παραπέμπει η ιστοσελίδα www.oxfordtextbooks.co.uk/orc/bayils_smith4e/
  • Θεόδωρος Κουλουμπής, Διεθνείς Σχέσεις: Ισχύς και Δικαιοσύνη (Αθήνα, Παπαζήσης, 2008).
  • Andrew Haywood, Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική στην Παγκόσμια Εποχή (Αθήνα, Κριτική, 2013).

 

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

Αναφορικώς με την ύλη των παραδόσεων της Β ενότητας,  τα κεφάλαια 2, 3 & 4 από το βιβλίο των R. Jackson - G. Sorensen, Θεωρία και Μεθοδολογία των Διεθνών Σχέσεων (Αθήνα, Gutenberg, 2006) και τα κεφάλαια 13, 14, 24, 25, από το βιβλίο J. Baylis & S. Smith, Η Παγκοσμιοποίηση της Διεθνούς Πολιτικής: Μια Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012