Παρουσίαση/Προβολή
Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
(PSPA139) - Χαριτίνη Δίπλα
Περιγραφή Μαθήματος
Μάθημα ελεύθερης επιλογής εαρινού εξαμήνου
Αντικείμενο των παραδόσεων είναι η λεπτομερής παρουσίαση και ανάλυση των δικαιοπαραγωγικών διαδικασιών και θεσμών του συγκεκριμένου κλάδου του διεθνούς δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει τις σχέσεις των μελών της διεθνούς κοινωνίας στη θάλασσα.
Στόχος της διδασκαλίας είναι να επιτρέψει στο φοιτητή/τρια να συμπληρώσει και να ειδικεύσει τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει από τη μελέτη του γενικού μέρους του διεθνούς δικαίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί δημιουργίας των κανόνων του διεθνούς δικαίου βρίσκουν εφαρμογή στον ειδικό τομέα του δικαίου της θάλασσας όπου πολιτική, οικονομία και δίκαιο βρίσκονται σε στενή αλληλεξάρτηση.
Το μάθημα θα διδάσκεται στη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2020-2021 κάθε Πέμπτη 15:00-18:00. Θα διεξαχθούν ορισμένα μαθήματα αναπληρώσεων για τα οποία οι φοιτητές θα ενημερώνονται εγκαίρως μέσω της πλατφόρμας η-Τάξη (e-class).
Συγγραμματα και βιβλιογραφια
1η επιλογή:
Κ. Ιωάννου, Α. Στρατή, Δίκαιο της Θάλασσας, Αθήνα, 4η έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, 2013.
2η επιλογή:
Εμ. Ρούκουνα, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Αθήνα, 2η έκδοση,Νομική Βιβλιοθήκη, 2015, σελ. 239-390.
Συμπληρωματική βιβλιογραφία
- Χ. Δίπλα και Χρ. Ροζάκη (επ.), Το δίκαιο της θάλασσας και η εφαρμογή του στην Ελλάδα, Αθήνα, Σιδέρης, 2004 .
- Χρ. Ροζάκη, Σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου. Το δίκαιο της υφαλοκρηπίδας στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Λιβύη – Μάλτα ,Αθήνα ,Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1989, 118 σελ.
- Χ. Δίπλα, Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, Αθήνα, ΕΛΙΑΜΕΠ, 1992, 105 σελ.
- Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και το Σύμφωνο για την εφαρμογή του Μέρους ΧΙ της Σύμβασης, εισαγωγή – μετάφραση Γ. Ασωνίτης, Αθήνα, Παπαζήσης, 1995, 439 σελ.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα