Παρουσίαση/Προβολή
Διεθνής Οργάνωση
(PSPA122) - Ε. Δούση
Περιγραφή Μαθήματος
Στ΄ εξάμηνο
Διεθνής Οργάνωση
Το μάθημα αυτό αποσκοπεί στην κριτική ανάλυση και κατανόηση της ολοένα αυξανόμενης θεσμοποίησης των διεθνών σχέσεων, χωρίζεται δε σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, μελετά τη δομή, τη λειτουργία και τη νομική φυσιογνωμία διεθνών οργάνων και οργανισμών, καθώς και το ρόλο τους στη διαχείριση κρίσεων. Επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση διεθνούς δικαίου και πολιτικής, λαμβάνοντας ως παράδειγμα το σύστημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στη δεύτερη ενότητα, το μάθημα εξετάζει κατά πόσον τα διεθνή όργανα και οι διεθνείς οργανισμοί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων. Αυτό γίνεται μέσα από το παράδειγμα της έννοιας της ανθεκτικότητας (resilience), η οποία διατρέχει οριζοντίως τη διαχείριση των σημερινών πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Το μάθημα διδάσκεται κάθε Πέμπτη και ώρα 12:00-15:00, στην Αίθουσα 13 (Νέο Κτήριο ΝΟΠΕ). Εκτός από τις παραδόσεις, το μάθημα περιλαμβάνει και σεμιναριακή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητούνται μεθοδολογικά ζητήματα και ασκήσεις.
Προτεινόμενα συγγράμματα (Επιλογή ενός εκ των δύο):
- Α. Μπρεδήμας, Γ. Κυριακόπουλος, Δίκαιο διεθνών οργανισμών, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2016.
- Π. Νάσκου-Περράκη, Κ. Αντωνόπουλος, Μ. Σαρηγιαννίδης, Δίκαιο διεθνών οργανισμών, Εκδόσεις Θέμις, Αθήνα, 2014.
Ενισχυτική βιβλιογραφία:
-Μ. Mazower, Κυβερνώντας τον κόσμο: Η ιστορία μιας ιδέας, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2013, τα κεφάλαια: Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία 1815-1914, Η Κοινωνία των Εθνών, «Η Κοινωνία των Εθνών πέθανε. Ζήτω τα Ηνωμένα Έθνη», Η ανάπτυξη ως διαμόρφωση του κόσμου, Το δίκαιο της ανθρωπότητας.
-I. Klabbers, An Introduction to International Institutional Law, 2nd ed., Cambridge University Press, Cambridge, 2012.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα