Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Συγκριτική Ανάλυση Ευρωπαϊκών Πολιτικών Συστημάτων

(PSPA112) -  Σουζάννα Βέρνυ, Φιλίππα Χατζησταύρου

Περιγραφή Μαθήματος

Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : 1/10/2024)

Το μάθημα προτείνει την εις βάθος μελέτη του κράτους, των πολιτικών θεσμών και κομμάτων στην Ευρώπη σε συγκριτική προοπτική. Το πρώτο μέρος του μαθήματος καλύπτει σημαντικές πτυχές της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης στην ευρωπαϊκή τους διάσταση, όπως την οικοδόμηση και ανάπτυξη του κράτους στη δυτική Ευρώπη, πολιτικές και μοντέλα διακυβέρνησης της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, ιστορικές προελεύσεις και μορφές των σύγχρονων ευρωπαϊκών άκρων δεξιών δυνάμεων, τα κομμουνιστικά καθεστώτα και τη μετάβαση τους στο δυτικό καπιταλισμό, την ποιότητα της δημοκρατίας στην σύγχρονη Ευρώπη. Το μάθημα εστιάζει τόσο στη θεσμική αρχιτεκτονική των πολιτικών καθεστώτων και συστημάτων όσο και σε κρίσιμες μεταβλητές τους, όπως η τάξη, τα συμφέροντα, η ιδεολογία, η εθνότητα.

Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, τα παραπάνω θέματα αναλύονται και συζητούνται στο πλαίσιο συγκεκριμένων ευρωπαϊκών μελετών περιπτώσεων (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Πολωνία). Η ανάλυση των εν λόγω περιπτώσεων σκοπεύει να αναδείξει θεματικές, όπως την πολιτική σημασία και εξέλιξη των κεντρικών θεσμών, την εξέλιξη τόσο του κομματικού συστήματος όσο και των ιδεολογικών ανταγωνισμών, αλλά και βασικές πτυχές της σύγχρονης εγχώριας πολιτικής.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Στόχος του μαθήματος είναι τόσο η ανάδειξη της ιστορικής συγκρότησης και εθνικής ιδιοσυστασίας, όσο και η καταγραφή των ιδιαίτερων στοιχείων της πολιτικής και οργανωσιακής κουλτούρας των χωρών στην Ευρώπη. Πέρα από την κατανόηση ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των πολιτικών καθεστώτων και συστημάτων των χωρών, κρίνεται σημαντική η εξοικείωση των φοιτητών με τα εργαλεία της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης για την εξήγηση διαφορετικών πτυχών του πολιτικού φαινομένου στην Ευρώπη (αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων, νέο-εθνικισμοί, κρίση των ιδεολογιών κτλ.).

 

Προσκεκλημένος ομιλητής: Ομότιμος Καθηγητής Δημήτρης Χαραλάμπης

 

Περίγραμμα Διαλέξεων

  1. Επιστημολογικό πλαίσιο της συγκριτικής ανάλυσης και ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες (ΦΧ)
  2. Συγκρότηση του κράτους στη Δυτική Ευρώπη: μοντέλα πολιτικής ανάπτυξης σε συγκριτική προοπτική (ΦΧ)
  3. Από τον ευρωπαϊκό (δυτικό) ιμπεριαλισμό στην από-αποικιοποίηση: μοντέλα αποικιοποίησης και μετα-αποικιακές πολιτικές (ΦΧ)
  4. Από τον Μεσοπόλεμο στις σύγχρονες εκφάνσεις της Άκρας δεξιάς στην Ευρώπη (ΦΧ)
  5. Μια συγκριτική ανάγνωση των κομμουνιστικών καθεστώτων και παραλλαγές της μετάβασης στον καπιταλισμό (ΦΧ)

{Περιπτωσιολογικές μελέτες}

  1. Γαλλία- Ιστορική εξέλιξη του πολιτικού συστήματος από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Πέμπτη Δημοκρατία (ΦΧ)
  2. Γαλλία- Η προϊστορία του κομματικού συστήματος και η εξέλιξη του μέχρι σήμερα. Σύγχρονες εκφάνσεις της γαλλικής πολιτικής. (ΦΧ)
  3. Γερμανία- Η καθυστερημένη εθνική συγκρότηση, ο "ιδιότυπος γερμανικός δρόμος" και
    η επιδίωξη της παγκόσμιας ισχύος. Από την Αυτοκρατορία στη Δημοκρατία
    χωρίς δημοκράτες, την τραγωδία της Σοσιαλδημοκρατίας και την παράδοση άνευ
    όρων (ΔΧ)
  4. Γερμανία- Η Δημοκρατία της Βόννης, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η Επανένωση. Ο καθοριστικός ρόλος στη Συνθήκη του Maastricht και η περίοδος Schroeder/Merkel. Ο γερμανικός Ορντολιμπεραλισμός και οι επιπτώσεις του. (ΔΧ)
  5. Ηνωμένο Βασίλειο- Το «Westminster Model» και οι Πολιτικοί Θεσμοί στο Κεντρικό Επίπεδο (ΣΒ)
  6. Ηνωμένο Βασίλειο- Κόμματα και Εκλογές / Η Νέα Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Ι (ΣΒ)
  7. Πολωνία- Από τον κομμουνισμό σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Κομματικό σύστημα και η κρίση του κράτους δικαίου (ΣΒ)
  1. Η σημερινή κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σε συγκριτική διάσταση: ιδεολογικές πολώσεις και κοινωνικές διασπάσεις (ΦΧ)

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009