Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Επιχειρηματολογία σε επιστημονικά και κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα

(PRIMEDU846) -  Ευαγγελία Μαυρικάκη, Χρήστος Κεχαγιάς. Κωνσταντίνα Στεφανίδου

Περιγραφή Μαθήματος

Π.Μ.Σ. "Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών (Didactics and Public Understanding of Science and Digital Technology, ΦΕΚ 3872, τ. Β/22-10-2019)

Αντικείμενο και σκοπός

Το μάθημα "Επιχειρηματολογία σε επιστημονικά και κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα" περιλαμβάνει την εισαγωγή στην αναγκαιότητα καλλιέργειας δεξιοτήτων επιχειρηματολογίας για την προώθηση του επιστημονικά εγγράμματου πολίτη. Επικεντρώνεται σε μοντέλα αξιολόγησης επιχειρημάτων και στη συνέχεια προτείνονται τρόποι καλλιέργειας αυτών των δεξιοτήτων. Οι φοιτητές ασκούνται οι ίδιοι ως "μαθητές", αλλά και ως εκπαιδευτικοί σε σχεδιασμούς μαθημάτων με τους παραπάνω στόχους. Επιπλέον, το μάθημα:

  • παρέχει την δυνατότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας και της πειθούς βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα, μέσω του μετασχηματισμού τους σε τεχνικές και στρατηγικές που μπορούν να αποτελέσουν συγκεκριμένο αντικείμενο μάθησης.
  • διαμορφώνει τους άξονες καλλιέργειας των δεξιοτήτων για τους εκπαιδευτικούς που θα τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την επιστήμη τους σε μαθησιακό, διοικητικό, επιχειρησιακό ή άλλο περιβάλλον.
  • προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας, στο πλαίσιο πραγμάτευσης των φυσικών επιστημών και τεχνολογιών, εστιάζοντας στην καταλυτική της επίδραση στο κοινωνικοπολιτικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.
  • αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών, οι οποίοι επιζητούν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης επικοινωνίας της επιστήμης μέσα και έξω από τον εργασιακό τους χώρο, στην κατάρτιση, βελτίωση και καλλιέργεια της διεπιστημονικής προσέγγισης του αντικειμένου των μελλοντικών και εν ενεργεία εκπαιδευτικών, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα της διδασκαλίας τους, στην καλλιέργεια της εκπαιδευτικής έρευνας και στη βελτίωση του επιστημονικού και ψηφιακού εγγραμματισμού, ώστε να γίνουν ικανοί να επιλύουν πραγματικά προβλήματα, σε ευρύτερο κοινωνικοεπιστημονικό πλαίσιο, αλλά και στο χώρο της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. 

 

Διδακτικές ενότητες μαθήματος

  1. Εισαγωγή στο αντικείμενο 'Επιχειρηματολογία σε κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα'
  2. Στοιχεία Τυπικής/Προτασιακής Λογικής και ζητήματα τυπολογίας
  3. Θεμελιώδεις μέθοδοι και τεχνικές ρητορικής και επιχειρηματολογίας
  4. Coherentism Vs Foundationalism
  5. Κριτική επιχειρηματολογία και η χρησιμότητά της
  6. Σύγχρονες θεωρίες και μοντέλα επιχειρηματολογίας
  7. Δομή επιχειρήματος και η διαμόρφωση της θέσης
  8. Κρυμμένα επιχειρήματα - ανασυγκροτώντας την επιχειρηματολογία
  9. Αξιολόγηση επιχειρηματολογίας και fallacies. Διδακτικό πλαίσο
  10. Μορφές επιχειρημάτων (παραγωγικά, επαγωγικά, αναλογικά κλπ.)
  11. Ψευδοεπιστήμη, συνωμοσιολογία και προπαγάνδα: case studies και στρατηγικές αντιμετώπισης 
  12. Μεθοδολογία καλλιέργειας δεξιοτήτων επιχειρηματολογίας, στο πλαίσιο του επιστημονικού (εγ-)γραμματισμού

 



Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021