Παρουσίαση/Προβολή
Επιστήμη και Τεχνολογία στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό - Μεταπτυχιακό Μάθημα
(PRIMEDU326) - Γιάννα Κατσιαμπούρα
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις που αφορούν θέματα, όπως: Η επιστήμη και οι πηγές της (τι είναι επιστήμη, ορολογία, ιστοριογραφία της επιστήμης. Οι Aρχαίοι, ο κόσμος και η φύση (Η ποιητική παράδοση, Μιλήσιοι και Ελεάτες φυσικοί φιλόσοφοι: ερωτήματα έσχατης πραγματικότητας, μεταβολής, γνώσης. Πλάτων και κοσμολογία. Τα επιτεύγματα της πρώιμης ελληνικής επιστήμης). Η φυσική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη (Φύση και μεταβολή, κοσμολογία, κίνηση, βιολογία, γνωσιολογία, ο ρόλος του Αριστοτέλη στην ιστορία των επιστημών). Η επιστήμη στους Μέσους Χρόνους, H αμφισβητούμενη Επιστημονική Επανάσταση (Γαλιλαίος, Νεύτωνας, Κοπέρνικος, Κέπλερ), Επιστήμη και Θρησκεία, Η ανάδυση των σύγχρονων επιστημονικών θεσμών (Πανεπιστήμια, Ερευνητικό Κέντρα, Επιστημονικά περιοδικά, Επιστημονικές Εταιρίες), Οι θεωρίες της εξέλιξης και ο Δαρβίνος, Η εμφάνιση της Σύγχρονης Φυσικής, Επιστήμη και Ψυχρός Πόλεμος (Πυρηνικό πρόγραμμα, Η κατάκτηση του Διαστήματος)
Επιστήμες και Τεχνολογία στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: Μέσα από το μάθημα Επιστήμες και Τεχνολογία στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό επιδιώκεται οι φοιτητές να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους η Επιστήμη και η Τεχνολογία αναπτύχθηκαν στον κοινωνικό και πολιτισμικό χώρο της Ευρώπης, τους λόγους για τους οποίους η Επιστήμη και η Τεχνολογία αποτελούν συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής ταυτότητας, το πως οι αλλαγές στο χαρακτήρα της επιστήμης στο πέρασμα του χρόνου συνδέονται με τις γενικότερες πολιτισμικές, οικονομικές και πνευματικές αλλαγές στην Ευρώπη, τη σχέση επιστήμης, τεχνολογίας και βιομηχανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σήμερα. Η θεματολογία του μαθήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
- οι Κοινωνικές και Οικονομικές Ρίζες της σύγχρονης επιστήμης. Η θεωρητική Συμβολή των Edgar Zilsel και Boris Hessen
- οι βάσεις της ευρωπαϊκής επιστήμης: αρχαία, μεσαιωνική και αραβική επιστήμη
- η αρχαία και μεσαιωνική τεχνολογία
- μεσαιωνική σκέψη
- τα πρώτα πανεπιστήμια και οι σχέσεις επιστήμης, φιλοσοφίας, θεολογίας
- η Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα: επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία
- ο μετασχηματισμός της γνώσης και της επιστημονικής δραστηριότητας. Κοινωνικές ρίζες της Επιστημονικής Επανάστασης. Κέπλερ, Γαλιλαίος, Βάκων, Καρτέσιος. Σχέση επιστήμης, θρησκείας και κρατικής εξουσίας
- οι κοινωνικές και οικονομικές ρίζες των Principia του Νεύτωνα
- η επιστήμη και η βιομηχανική Επανάσταση στην Ευρώπη
- η επιστήμη και η τεχνολογία στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου
- ζητήματα επιστημονικής πολιτικής στην Ευρώπη σήμερα
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα