Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Αναγεννησιακή και Πρώιμη Νεότερη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία

(PPP725) -  Αθανασία Θεοδωροπούλου, Γεώργιος Στείρης, Ιωάννης Πρελορέντζος

Περιγραφή Μαθήματος

Γεώργιος Στείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.

Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία από το ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Paideia Study Abroad Program (University of Connecticut). Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο του Al-Farabi Kazakh National University για την προσφορά του στην μελέτη της αραβικής φιλοσοφίας (2015). Έχει συγγράψει πέντε μονογραφίες στα ελληνικά,έχει συνεπιμεληθεί τρεις διεθνείς συλλογικούς τόμους  και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων. Έχει δώσει διαλέξεις και συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΙΡΗΣ (Βιογραφικό)

Γραφείο: 210 727 7544, 5ος όροφος, Κυψέλη: 501, gsteiris@philosophy.uoa.gr 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιωάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.

Αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris-IV (1992), ο Γιάννης Πρελορέντζος, είναι καθηγητής νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει από το 2000. Είχε διδάξει προηγουμένως στο Πανεπιστήμιο Πατρών και, πρόσφατα, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 1 – Panthéon-Sorbonne (φθινόπωρο 2014). Έχει δημοσιεύσει μακρά σειρά μελετών, κυρίως στα ελληνικά και στα γαλλικά, για τον Descartes, τον Spinoza και τον Bergson και, δευτερευόντως, για πτυχές της φιλοσοφίας των Hobbes, Malebranche, Rousseau, Condorcet, Kant, Βενιαμίν Λέσβιου, Sartre, Merleau-Ponty, Lévinas, Éric Weil, Κώστα Παπαϊωάννου και Gilles Deleuze. Έχει επίσης μεταφράσει και σχολιάσει στα γαλλικά τα κεντρικά βιβλία της Πολιτείας του Πλάτωνος και στα ελληνικά Τα πάθη της ψυχής του Descartes, τη Δημιουργική εξέλιξη του Bergson, τον Μπερξονισμό του Deleuze και τις νουβέλες του Benjamin Constant (Αδόλφος. Το κόκκινο τετράδιο. Σεσίλ). Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας (2015).

 Θέμα: «Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Descartes και του Spinoza»

 Μετά από την απαραίτητη αναφορά στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο ανάδυσης του ορθολογισμού (rationalisme), ενός από τα δύο θεμελιώδη και αντίπαλα φιλοσοφικά ρεύματα στις απαρχές των νεοτέρων χρόνων, θα εγκύψουμε στη μελέτη των βασικών έργων του Descartes και του Spinoza, τουτέστιν των Μεταφυσικών στοχασμών και της Ηθικής αντιστοίχως. Θα αναδειχθούν οι βασικές μεθοδολογικές προκείμενες και οι μεταφυσικές και γνωσιοθεωρητικές θέσεις των δύο φιλοσόφων, καθώς και οι ηθικοπρακτικές και κοινωνικοπολιτικές απολήξεις του στοχασμού τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αναλύσεις τους για το Θεό, για τη φύση του ανθρώπου και τη θέση του στο όλον της πραγματικότητας, για τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή (ή πνεύμα ή νου), για τις απόψεις τους για τη σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία, την επιστήμη και τη θρησκεία, καθώς και στη φιλοσοφική πραγμάτευση των παθών –πρωτογενών, παραγώγων και μικτών–, τόσο σε ατομικό όσο και σε διατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Τέλος, θα αναφερθώ συνοπτικά στη σημαντική και ποικιλόμορφη επίδραση που άσκησαν τα φιλοσοφικά αυτά συστήματα στον θεωρητικό στοχασμό μέχρι σήμερα.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία 

Ντεκάρτ, Ρενέ. Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας. Μετάφραση-Σχόλια Ευάγγελος Βανταράκης. Αθήνα: Εκκρεμές, 2003.

Descartes, René. Τα πάθη της ψυχής. Εισαγωγή-Μετάφραση Γιάννης Πρελορέντζος. Αθήνα: Κριτική, 1996.

Cottingham, John (edited by). The Cambridge Companion to Descartes. Cambridge University Press, 1992.

Σπινόζα. Ηθική. Μετάφραση Ευάγγελος Βανταράκης. Εισαγωγή Βασιλική Γρηγοροπούλου. Αθήνα: Εκκρεμές, 2009.

Ντελέζ, Ζιλ. Σπινόζα. Πρακτική φιλοσοφία. Μετάφραση Κική Καψαμπέλη. Επιμέλεια Γεράσιμος Βώκος – Παναγιώτης Πούλος. Αθήνα: Νήσος, 1996.

Garrett, Don (edited by). The Cambridge Companion to Spinoza. Cambridge University Press, 1996.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018