Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Νεοελληνική Φιλοσοφία (ΙΦ10)

(PPP667) -  Γιώργος Βλαχάκης

Περιγραφή Μαθήματος

Βλαχάκης Γιώργος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πανεπιστημιακό Email: gvlahakis@philosophy.uoa.gr 

Προσωπικό Email: gvlahakis@yahoo.com 

Βλαχάκης Γιώργος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Ν. Βλαχάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στη νοτιοανατολική Ευρώπη από τον 17ο αιώνα έως και τον 20ο αιώνα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία σχετικά με τη μελέτη των επιστημών και της φιλοσοφίας  κατά το Νεοελληνικό Διαφωτισμό αλλά και τον 19ο και 20ο αιώνα στα ελληνικά και αγγλικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων.

Είναι πρόεδρος της International Commission of Science and Literature / International Union of History and Philosophy of Science, γραμματέας του History of Physics Group / European Physical Society και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας των Επιστημών.

Συνέντευξη στην Πεμπτουσία για επιφανείς Έλληνες επιστήμονες, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Θεμελιωτές των Επιστημών στην Ελλάδα – 19ος-20ός αιώνας» Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.pemptousia.gr/video/agnosti-ellines-protopori-ton-epistimon/

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

  • Διδάσκοντες

    Δρ. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, Αθανασία-Ευαγγελία, Ομότιμη καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας

    Διευθύντρια του Φιλοσοφικού Σπουδαστηρίου (2008-2011), Διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας (2011-12 και 2012-13), Αντιπρόεδρος του Τμήματος ΦΠΨ (2011-13) και Συντονίστρια του Προγράμματος Erasmus για τη Φιλοσοφία του Τμήματος ΦΠΨ από το 2004 έως το 2014. Αντιπρόεδρος του Institut International de Philosophie (2009-2012) και εκλεγμένο μέλος της European Academy for Sciences and Arts (2014). Υπήρξε υπότροφος- ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) για την έκδοση των φιλοσοφικών έργων του Π. Βράιλα-Αρμένη, και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά Προγράμματα του ΕΙΕ και του Κέντρου Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. ΄Εχει επισκεφθεί και διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτρια καθηγήτρια (Αίγυπτος, Μάλτα, Ιορδανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία, Γερμανία, Σλοβενία, Νορβηγία), και έχει εκδώσει πλέον των 10 βιβλίων και πλέον των 100 δημοσιευμένων μελετών. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς και σε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-2005) και στο  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2008-12). Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στη φιλοσοφία και αισθητική του Διαφωτισμού, στη νεότερη και σύγχρονη αισθητική, στη βυζαντινή και νεοελληνική φιλοσοφία, στην ιστορία των ιδεών, καθώς και σε προβλήματα ηθικής, πολιτικής και  φιλοσοφίας της ιστορίας. Έχει εκδώσει στη σειρά Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum σε κριτικές εκδόσεις τέσσερις τόμους των φιλοσοφικών έργων του Π. Βράιλα-Αρμένη και δύο τόμους της editio princeps της ελληνικής μετάφρασης της Σούμμα Θεολογικής του Θωμά Ακυινάτη, που εκπόνησε τον 14ο αι. ο Δημήτριος Κυδώνης.

    Δρ. Σωτήριος Φουρνάρος, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ , ΕΚΠΑ - C.V

    Μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνεργάζεται και με άλλα Πανεπιστήμια τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το «Άθλον Αδαμαντίου Κοραή». Τα δημοσιευμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό άρθρα του έχουν ως θεματικές ενότητες τη φιλοσοφία της ιατρικής, τη φιλοσοφική ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία της παιδείας, την ηθική, τον νεοελληνικό διαφωτισμό, τη σύγχρονη ελληνική φιλοσοφία. Από τα συγγράμματά του κυκλοφορούν Η πειραματική φιλοσοφία κατά τον Άνθιμο Γαζή. Ο ελληνισμός της Διασποράς και η νεοτερικότητα· Προσεγγίσεις της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Διασποράς· Από τη Φιλοσοφία στην Πολιτική και την Παιδεία στη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών οργανισμών, ασκώντας και διοικητικό έργο σ’ αυτούς.