Παρουσίαση/Προβολή
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ: Βυζαντινή Φιλοσοφία
(PPP617) - Γεώργιος Αραμπατζής
Περιγραφή Μαθήματος
Γεώργιος Αραμπατζής, Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.
Ο Γεώργιος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής φιλοσοφίας στο τμήμα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Διδάκτωρ με άριστα της École de Hautes Études en Sciences Sociales. Πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης. Από το 1999 έως το 2012 εργάσθηκε ως Ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 εκλέχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και διορίσθηκε το 2012. Υπήρξε προσκεκλημένος Ερευνητής-Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα (Τσεχία), στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου (Ρουμανία), κ.α. Έδωσε διαλέξεις περί βυζαντινής φιλοσοφίας στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και σε άλλα, ενώ δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αρχαία και βυζαντινά φιλοσοφικά κείμενα, 1998-2001), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τομέα Φιλοσοφίας, τμήματος Φ-Π-Ψ του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2006) και στο Βυζαντινό Τμήμα της École de Hautes Études en Sciences Sociales (2009, 2010). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Φιλοσοφικών Εταιρειών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Βυζαντινή φιλοσοφία, τις αρχαίες πηγές της και τις νεωτερικές προσλήψεις της.
Email: garabatz@philosophy.uoa.gr Γραφείο: 5ος όροφος, Κυψέλη 509 Τηλ.: 210 7277505
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/arampatzis-georgios.html
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα συνιστά μια θεματική εισαγωγή στη Βυζαντινή φιλοσοφία. Μετά από μια σύντομη ιστορική περιδιολόγηση της ΒΦ και των βασικών ερευνητικών προσεγγίσεών της, θα επιχειρηθεί η κατάδειξη των κυριοτέρων θεμάτων της, ιδίως από την άποψη της οντολογίας όπου το ζήτημα της εικονικότητας έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Η εστίαση θα είναι στην κλασσική περίοδο, 10ος-12ος αι., και στην κληρονομιά της, ιδιαίτερα στον Μιχαήλ Ψελλό και τους επιγόνους του και στον κύκλο σχολιαστών του Αριστοτέλους της Άννας Κομνηνής (κυρίως στον Μιχαήλ Εφέσιο) και στην προβληματική της Βυζαντινής νοησιαρχίας (Θεός – ψυχή – χρόνος).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αραμπατζής, Γεώργιος. Βυζαντινή Φιλοσοφία και Εικονολογία. Αθήνα: Καρδαμίτσας, 2012.
Αραμπατζής, Γεώργιος. Παιδεία και Επιστήμη στον Μιχαήλ Εφέσιο. Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών, 2006.
Ierodiakonou, Katerina (ed.). Byzantine Philosophy and its Ancient Sources. Oxford: Clarendon Press, 2002.
Ματσούκας, Νίκος. Ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας. Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2001.
Τατάκης, Βασίλειος. Βυζαντινή Φιλοσοφία. Αθήνα: Ίδρυμα Μωραϊτη, 1997 (με διευρυμένη βιβλιογραφική επισκόπηση Λ. Μπενάκη).
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα