Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Βιολογία 2024

(PHS678) -  Ειρήνη Σκαλιώρα

Περιγραφή Μαθήματος

Ο στόχος του μαθήματος «Βιολογία» είναι να προσφέρει επαρκή επισκόπηση και επεξήγηση των κεντρικών φαινομένων και γενικών αρχών των Βιολογικών Επιστημών, όπως αυτές κρίνονται απαραίτητες στο πλαίσιο του Τμήματος για την Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης.

Στις διαλεξεις θα παρουσιαστούν και θα περιγραφούν, με απλό και κατανοητό τρόπο, οι θεμελιώδεις αρχές και τα κεντρικά φαινόμενα της Βιολογίας. Σκοπός δεν είναι να καλυφθούν όλοι οι τομείς των Βιολογικών Επιστημών αλλά να αναπτυχθούν οι σημαντικότερες ιδέες και τα θέματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, και τα οποία ένας ενημερωμένος πολίτης του 21ου αιώνα θα ήταν καλό να γνωρίζει - αλλά χωρίς όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για φοιτητές με την σχετική εξειδίκευση. Όπως, για παράδειγμα: ποια είναι τα βασικά συστατικα των έμβιων όντων και οι ποιες οι διαφορές τους από την ανόργανη ύλη. Τι είναι τα γονίδια και τα χρωμοσώματα, τι εννοούμε όταν λέμε γονιδιακή θεραπεία και πόσο κοντά είμαστε σε αυτή. Πώς δρουν οι ιοί, τα βακτήρια ή τα φάρμακα, και πως δημιουργούνται τα superbugs που οδηγούν στις περίφημες «ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις». Τι σημαίνει «κληρονομικότητα» και «γενετική προδιάθεση» σε σχέση με την νόσηση και την θεραπεία. Πως προσεγγίζουμε το διαχρονικό ερώτημα «γεννιόμαστε ή γινόμαστε», ή όπως διατυπώνεται στη διεθνή βιβλιογραφία: “nature vs nurture”. Τι είπε ο Δαρβίνος, τι λέει η σύγχρονη θεωρία της εξέλιξης και ποιες είναι οι προεκτάσεις και οι επιπτώσεις της. Ποιες είναι οι βασικές δομές και οι αρχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τι σημαίνει «εγκεφαλική πλαστικότητα» και ποιος ο ρόλος των πρώιμων εμπειριών στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Κοκ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
• Αποκτήσουν μια εποπτεία βασικών βιολογικών εννοιών
• Κατανοήσουν την σύνδεση της Βιολογίας με άλλες επιστήμες αλλά και πτυχές της καθημερινότητας

• Εμβαθύνουν περισσότερο στο συσχετισμό των βιολογικών φαινομένων με προβλήματα βιοηθικής
• Ενημερωθούν σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας στην βιολογική έρευνα
• Εφαρμόσουν βασικές βιολογικές έννοιες και γνώσεις κρίνοντας προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας καθώς και δημοσιεύματα στον καθημερινό τύπο.

Οι φοιτητές/τριες αξιολογουνται με γραπτες εξετασεις (πολλαπλης επιλογης, σωστο/λαθος και συντομες απαντησεις) και εχουν την δυνατοτητα προσαύξησης βαθμου μεσω συμμετοχης στα μαθηματα η/και προαιρετικες εβδομαδιαιες εργασίες.

Το μαθημα θα παραμεινει ενεργο και θα δεχεται αιτησεις απο νεους χρηστες για ολη την ακαδημαικη χρονια 2024-25, μεχρι και το τελος Αυγουστου 2025. 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024