Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Επιστήμες και Πολιτισμός στη Νεότερη Ελλάδα- Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025 - Ζ΄ Χειμερινό Εξάμηνο

(86ΥΕΙ11) -  Περτσάς Γεώργιος

Περιγραφή Μαθήματος

Χειμερινό Εξάμηνο 2024-25, Τετάρτη 12:00-15:00

86ΥΕΙ11: Επιστήμες και Πολιτισμός στη Νεότερη Ελλάδα

(Ζ’ ΕΞ. - Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό)

(Email: gpertsas@phs.uoa.gr)

Ώρες υποδοχής: Κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail 

 

Το μάθημα εστιάζει στην ανάπτυξη της επιστήμης στην Ελλάδα σε σχέση προς τα κέντρα παραγωγής επιστημονικής γνώσης του Δυτικού κόσμου από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Κεντρική στόχευση του μαθήματος είναι η προβληματοποίηση του σχήματος της «διάχυσης» της επιστημονικής γνώσης από τα κέντρα αυτά προς την περιφέρεια, στη βάση μιας γραμμικής και μονής κατεύθυνσης μεταβίβασης ανάμεσα σε έναν ενεργητικό/παραγωγικό και έναν παθητικό/καταναλωτικό πόλο. Με βάση αυτήν την αφετηρία θα επερωτηθεί η σχέση του κεντρικού με το περιφερειακό και του παγκόσμιου με το τοπικό κατά την παραγωγή και την εφαρμογή της επιστήμης, προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδιαίτεροι τρόποι πρόσληψης και δημιουργικής άρθρωσης του επιστημονικού και τεχνολογικού φαινομένου στην Ελλάδα, εντός του ευρύτερου νεωτερικού πλαισίου.

Η θεωρητική και ιστοριογραφική προσέγγιση της ερευνητικής ομάδας S.T.E.P. (Science and Technology in the European Periphery) προσφέρει μια συγκροτημένη κατανόηση των ανωτέρω προβληματισμών και θα αποτελέσει το αφετηριακό σημείο της επαφής με το θέμα του μαθήματος.

Η μελέτη της θέσης της επιστήμης στο πλαίσιο του νεοελληνικού διαφωτισμού θα παράσχει μια πρόσθετη, ιστορικού χαρακτήρα, εισαγωγική κατανόηση των προθέσεων του μαθήματος.

Στη βάση αυτής της θεωρητικής και ιστορικής προσέγγισης, θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω σε μια σειρά από ιστορικές περιπτώσεις σχετικές με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Σκοπός μας εδώ είναι η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η επιστημονική και τεχνολογική πρακτική στην Ελλάδα συνεισέφερε στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους και αλληλεπίδρασε με μείζονα ιδεολογικά και πολιτισμικά ρεύματα του διεθνούς και του ελληνικού χώρου. Έσχατη στόχευση του μαθήματος είναι να φέρει στο αναλυτικό προσκήνιο, μέσα από την εστίαση σε πρόσφατες ιστορικές μελέτες, την συμπαραγωγή επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με την ελληνική θεσμική και πολιτισμική πραγματικότητα εν γένει.

 

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024