Παρουσίαση/Προβολή
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
(PHS320) - Τηγάνη Ιωάννα
Περιγραφή Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφική Γραμματεία (τα κείμενα φιλοσοφίας που γράφτηκαν λίγο πριν τον 5ο αι π.Χ. έως και τις αρχές του 6ο αι. μ.Χ. ) καθώς και η γλώσσα αυτών των κειμένων. Το μάθημα επικεντρώνεται σε δύο κείμενα: στο διάλογο Θεαίτητος του Πλάτωνα και στην πραγματεία του Αριστοτέλη Φυσικά. Τα κείμενα αυτά μελετώνται α) από τη σκοπιά της Γραμματολογίας με στόχο να ενταχθούν στην ιστορική τους συνάφεια και στο σύνολο του έργου των συγγραφέων τους β) από τη σκοπιά της παράδοσης και της κριτικής των κειμένων έως τις σύγχρονες κριτικές εκδόσεις. Επιλεγμένα αποσπάσματα μελετώνται και αναλύονται γ) γλωσσικά με τη χρήση έντυπων και ψηφιακών εργαλείων λεξιλογικής, γραμματικής και συντακτικής ανάλυσης.
Σ
Σκοπός του μαθήματος είναι να προσεγγίσουμε καθένα από τα δύο αυτά τα κείμενα με τρόπο που να μπορεί να αποτελέσει “διδακτικό παράδειγμα” για το πώς αξιοποιούμε τα πορίσματα και τα εργαλεία της επιστήμης της Φιλολογίας για να προσεγγίσουμε οποιοδήποτε κείμενο του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη αλλά και οποιοδήποτε άλλο κείμενο της αρχαίας φιλοσοφικής γραμματείας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες
- Μπορούν να εντάξουν το Θεαίτητο του Πλάτωνα και τα Φυσικά του Αριστοτέλη στην εποχή τους και στο έργο των συγγραφέων τους.
- Κατανοούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μορφής των έργων των δύο συγγραφέων (διάλογος/πραγματεία) και το ρόλο αυτής της μορφής στην ερμηνευτική προσέγγιση.
- Μπορούν να ανατρέξουν σε βιβλία αναφοράς για να φωτίσουν από φιλολογική σκοπιά ένα κείμενο της αρχαίας φιλοσοφικής γραμματείας, να αναζητήσουν κριτικές εκδόσεις και να αξιοποιήσουν το κριτικό υπόμνημα που τις συνοδεύει.
- Έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών και έντυπων λεξικών της αρχαίας ελληνικής για τη λεξιλογική ανάλυση των κειμένων.
- Έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών και έντυπων εργαλείων για τη γραμματική ανάλυση των κειμένων.
- Έχουν εξοικειωθεί με τη μεθοδολογία ανάλυσης της λογικής/συντακτικής δομής του κειμένου σε επίπεδο περιόδου.
- Είναι σε θέση να αξιοποιήσουν κριτικά και συγκριτικά διαφορετικές μεταφράσεις των κειμένων.
Βασικά συγγράμματα:
Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλος, Πλάτωνος Θεαίτητος. Εισαγωγή, αρχαίο και νέο ελληνικό κείμενο. Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας 1980.
Β. Κάλφας (μετάφραση, εισαγωγή, επιμέλεια), Φυσικά, τόμος 5, στη σειρά Αριστοτέλης Έργα, Αθήνα: Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου, Νήσος 2015.
Παρακαλώ δείτε στα έγγραφα της η-τάξης, πέρα από τα συγγράμματα, τη βασική μας Βιβλιογραφία.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα