Παρουσίαση/Προβολή
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική
(PHILOSOPHY917) - Δρ Αλκιβιάδης Γούναρης, Δρ Γεώργιος Κωστελέτος
Περιγραφή Μαθήματος
Στο μάθημα Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική εισαγωγή σε βασικά ερωτήματα της οντολογίας και της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα εφαρμοσμένης ηθικής που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την χρήση ευφυών μηχανών.
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΤΝ απασχολεί συστηματικά τη φιλοσοφία για περισσότερες από έξι δεκαετίες, είναι μόλις τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια που οι καινοτόμες τεχνολογίες Τεχνητής / Ενισχυμένης Νοημοσύνης και Ρομποτικής βρίσκουν ευρύτατα πεδία εφαρμογής στην καθημερινή μας ζωή κάνοντας τα μέχρι πρότινος σενάρια επιστημονικής φαντασίας να μοιάζουν ρεαλιστικοί στόχοι για την εξέλιξη των μηχανών στο άμεσο μέλλον.
Η εξέλιξη αυτή, που κάνει πολλούς να μιλάνε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχει ηθικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, νομικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις και εγείρει νέα ή αναδεικνύει παλαιά ηθικά ζητήματα τα οποία χρήσουν άμεσης αντιμετώπισης.
Διαβάστε περισσότερα για το μάθημα στον σύνδεσμο [Πληροφορίες].
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Το μάθημα αποτελείται από 12 ενότητες (όπως αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω) οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε ισάριθμες συναντήσεις σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Μαθησιακοί στόχοι
Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, βασική γνώση για το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία της ΤΝ καθώς και τις ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της ραγδαίας και ενδεχομένως ανεξέλεγκτης τεχνολογικής εξέλιξης των ευφυών. Παράλληλα, αποσαφηνίζοντας τους σχετικούς όρους που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα στον δημόσιο διάλογο και ταξινομώντας τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται, θα μπορούν να έχουν μια σφαιρική αρχική εικόνα του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου. Με το πέρας των μαθημάτων οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα είναι σε θέση να κατανοούν τα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, να διακρίνουν τα φιλοσοφικά και ηθικά προβλήματα από συχνά ψευδοπροβλήματα που προκύπτουν στην δημόσιο λόγο και να συνεισφέρουν ενεργά στον διάλογο για ζητήματα εφαρμοσμένης ηθικής της ΤΝ διακρίνοντας και αξιολογώντας τις διαστάσεις των επί μέρους προβλημάτων.
Βιβλιογραφία
Ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, επιλεγμένες δημοσιεύσεις και συμπληρωματικά αναγνώσματα θα είναι αναρτημένα στα «Έγγραφα» του μαθήματος στο e-class. Ωστόσο, είναι πιθανό σε κάθε ενότητα οι διδάσκοντες να παραπέμπουν σε πρόσθετες ή και ειδικότερες βιβλιογραφικές αναφορές τις οποίες οι φοιτητές και φοιτήτριες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ερευνητικά κατά την εκπόνηση της εργασίας τους.
Αξιολόγηση φοιτητών και φοιτητριών
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
Στην πορεία των μαθημάτων θα δοθούν από τους διδάσκοντες θέματα για γραπτές ατομικές εργασίες.
Η βαθμολογία θα προκύψει:
α. Από την γραπτή επιστημονική εργασία, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο e-class της παρούσας διδακτικής ενότητας σε μορφή pdf.
β. Από την ενεργή συμμετοχή και παρουσία των φοιτητών/τριών στα μαθήματα.
Να σημειωθεί ότι η εργασία θα μπορεί να είναι ατομική και πρωτότυπη και η έκτασή της θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.500 λέξεων συμπεριλαμβανομένης της περίληψης (abstract), των λέξεων-κλειδιά (keywords), των παραπομπών στο υποσέλιδο και των αναφορών τέλους. Το σύστημα παραπομπών που θα ακολουθηθεί είναι το Chicago Manual of Style / Notes and Bibliography ενώ θα είναι αποδεκτό και το σύστημα Harvard. Όλες οι εργασίες θα ελέγχονται για λογοκλοπή σύμφωνα με όσα προβλέπει το Πρόγραμμα Σπουδών.
Λίγα λόγια για τους διδάσκοντες
Ο Δρ. Άλκης Γούναρης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, μέλος του PPE LAB και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια. Περισσότερες πληροφορίες για τον διδάσκοντα μπορείτε να βρείτε εδώ: [link].
Ο Δρ. Γιώργος Κωστελέτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία του Νου, η Νευρο-ηθική η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών και η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Γνωσιακή διάσταση της Ηθικής και της Μουσικής. Σπούδασε Φυσική στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσική στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στη Μουσική Τεχνολογία και Διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία του Νου με έμφαση στη φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Περισσότερες πληροφορίες για τον διδάσκοντα μπορείτε να βρείτε εδώ: [link]