Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Φιλοσοφία και Γενική Θεωρία του Δικαίου ΙΙ

(PHILOSOPHY913) -  Κωνσταντίνος Κουκουζέλης

Περιγραφή Μαθήματος

Κωνσταντίνος Κουκουζέλης

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαθμίδα: Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία του δικαίου

kkoukouzelis@phs.uoa.gr

Ο Κώστας Κουκουζέλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοοοφίας του Δικαίου στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη φιλοσοφία του Kant από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει, ανάμεσα σε άλλα, στα περιοδικά "Theory", "Culture & Society", Philosophy & Social Criticism", "Journal of Global Ethics", "Politics in Central Europe", "Pli: The Warwick Journal of Philosophy". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη φιλοσοφία του δικαίου, την πολιτική φιλοσοφία (κοσμοπολιτισμός), τη βιοηθική με έμφαση στην περιβαλλοντική ηθική.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα: http://ww2.fks.uoc.gr/_/pw/site/assets/files/1018/koukouzelis_20180111.pdf

 

Κωνσταντίνος Φαρμακίδης-Μάρκου

Υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

kofarmak@ppp.uoa.gr

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

  • Syllabus

    Γενική θεωρία και φιλοσοφία του δικαίου

    Γ’ εξάμηνο, ΠΜΣ «Φιλοσοφία», κατεύθυνση Πολιτικής Φιλοσοφίας

    Διδάσκοντες: Κώστας Ν. Κουκουζέλης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΦΚΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

                            Κώστας Φαρμακίδης, Υπ. διδάκτωρ, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ

     

    Το μάθημα θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα από 18.00 έως 20.00

     

    Σύντομη περιγραφή

    Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στην φιλοσοφία του δικαίου, όπου παρουσιάζονται κριτικά κλασικές και μοντέρνες θεωρίες για το τι είναι δίκαιο και τι δικαιοσύνη με ταυτόχρονη έμφαση στους στοχαστές που τις παρήγαγαν και τα κεντρικά προβλήματα που έθεσαν. Θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τις θεωρίες του Καντ και του Χέγκελ για το δίκαιο. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τις θεωρίες του φυσικού δικαίου (από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα) και τη σύγχρονη διαμάχη με το νομικό θετικισμό, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στη λειτουργία και τη φύση του δικαίου εντός μιας πολιτικής κοινωνίας. Θα εξετάσουμε τη σχέση δικαίου, ηθικής και πολιτικής, το ζήτημα της υποχρέωσης υπακοής στο δίκαιο, καθώς και τη φιλοσοφία της ποινικοποίησης και της ποινής. Θα επεκτείνουμε τη συζήτησή μας στο διεθνές δίκαιο και τις θεωρίες δικαιοσύνης.

    Σκοποί

    Τα μαθησιακά αποτελέσματα που στοχεύει το μάθημα είναι: Η γνώση, κατανόηση και ανάλυση των βασικών θεωριών για την φύση και το ρόλο του δικαίου και της σύνδεσής του με την ηθική και την πολιτική. Η δεξιότητα της υπεράσπισης ή αντίκρουσης με επιχειρήματα των διαφορετικών αντιλήψεων της έννοιας δίκαιο, όπως αυτή θεμελιώνεται φιλοσοφικά.  Η ικανότητα να αξιολογήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με όρους δικαίου και δικαιωμάτων.  

    Δομή

    Εκτός από τα τρία πρώτα μαθήματα και σε όσα γίνει εισήγηση από προσκεκλημένο/η ομιλητή/τρια, το μάθημα θα έχει σεμιναριακή μορφή και δομή. Ως εκ τούτου οι θεματικές που ακολουθούν τις εισηγήσεις θα συζητηθούν με βάση φιλοσοφικά κείμενα που θα παρουσιάζουν φοιτητές/τριες του ΠΜΣ. Σε κάθε μάθημα θα παρουσιάζονται 2 έως 3 κείμενα κλασικών ή σύγχρονων συγγραφέων, συναφή με την θεματική του μαθήματος και θα ακολουθεί συζήτηση.

    Την κατανομή των εισηγήσεων με βάση τις προτιμήσεις των φοιτητών/τριών θα αναλάβει ο/η υπεύθυνος/η της κατεύθυνσης.

    Οι φοιτητές/τριες που αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν θα πρέπει υποχρεωτικά να ετοιμάζουν παρουσίαση σε ppt με τα βασικά επιχειρήματα του κειμένου. Πριν το μάθημα οι εισηγητές/τριες θα κάνουν μια μικρής διάρκειας προ-παρουσίαση στους διδάσκοντες σε ώρα που θα καθοριστεί.

    Εργασίες

    Οι εργασίες του εξαμήνου θα γίνονται στην θεματική που ανέλαβε να παρουσιάσει ο/η κάθε φοιτητής/τρια. Άλλο θέμα, και πάντως εντός των θεματικών ενοτήτων, θα δίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους διδάσκοντες.

    Η προφορική παρουσίαση αποτελεί μέρος της αξιολόγησης των φοιτητριών/φοιτητών, ενώ αν κάποια ή κάποιος δεν παρουσιάσει χάνει το δικαίωμα να καταθέσει γραπτή εργασία.

    Οι εργασίες που θα εκπονηθούν πρέπει να είναι περίπου 2.500 λέξεων με περιεχόμενα, εισαγωγή, υποσημειώσεις και βιβλιογραφία στο τέλος τους. Οι εργασίες πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες με 1,5 διάστημα και γραμματοσειρά σε μέγεθος 12, ενώ οι υποσημειώσεις σε μέγεθος 10. Οι υποσημειώσεις και η βιβλιογραφία πρέπει να ακολουθούν το σύστημα APA.

    Η παράδοση των εργασιών θα γίνει δύο εβδομάδες μετά το τέλος των μαθημάτων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

    Επικοινωνία

    Ενθαρρύνεστε να επικοινωνείτε με τους διδάσκοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα

    kkoukouzelis@phs.uoa.gr και kofarmak@ppp.uoa.gr