Παρουσίαση/Προβολή
Ηθική του Πολέμου
(ΕΗΕ1) - Φιλήμων Παιονίδης, Γεώργιος Μπούτλας, Παναγιώτης Σωτήρης
Περιγραφή Μαθήματος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
"ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΜΣ "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
Αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης ιστορίας ο πόλεμος πάντοτε αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και για το δίκαιο και για την ηθική φιλοσοφία. Με αυτά ακριβώς τα ηθικά ερωτήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο και το δίκαιο του πολέμου θέλουμε να ασχοληθούμε σε αυτό το μάθημα, σε πολλές από τις διαστάσεις τους. Θα προσεγγίσουμε έτσι ερωτήματα που αφορούν το just ad bellum, δηλαδή τα ερωτήματα που αφορούν το πότε τα κράτη μπορούν να καταφύγουν στη χρήση ένοπλης βίας, το ζήτημα του «δίκαιου πολέμου», τα ζητήματα που αφορούν τις ένοπλες επεμβάσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Θα προσεγγίσουμε, παράλληλα, και το jus in bello, δηλαδή τα ηθικά ερωτήματα που αφορούν τη συμπεριφορά των κρατών εντός ενόπλων συγκρούσεων: τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των αμάχων, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα ηθικά ερωτήματα γύρω από την πυρηνική αποτροπή. Θα σταθούμε, όμως, και σε ζητήματα που αφορούν τον περιορισμό των δικαιωμάτων σε καιρό πολέμου, την «κατάσταση εξαίρεσης», τα ηθικά ερωτήματα γύρω από την πολιτική βία και την αντιτρομοκρατική πολιτική αλλά και την ηθική του ανταρτοπόλεμου. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη βάση τόσο της φιλοσοφικής γραμματείας πάνω σε αυτά τα ζητήματα, όσο όμως και των ίδιων των ιστορικών γεγονότων που γέννησαν αυτά τα ερωτήματα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Διδάσκοντες
Φιλήμων Παιονίδης
Ο Φιλήμων Παιονίδης είναι καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο υπηρετεί από το 1998. Σπούδασε φιλοσοφία στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε επισκέπτης μελετητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Βελγίου. Έχει διδάξει στον Τομέα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από εκατό μονογραφίες, επιμέλειες τόμων, άρθρα και μεταφράσεις, αφορούν ζητήματα κανονιστικής και εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, άτυπης λογικής, ελευθερίας της έκφρασης και, πιο πρόσφατα, δημοκρατικής θεωρίας και ιστορίας.Παναγιώτης ΣωτήρηςΟ Παναγιώτης Σωτήρης γεννήθηκε το 1970. Είναι πτυχιούχος (1993) του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας (1999) του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως διδάσκων με βάση το ΠΔ 407/80 διδάξει φιλοσοφία και πολιτική και κοινωνική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2017 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σύγχρονη φιλοσοφία, την πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική θεωρία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historical Materialism. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν βιβλία και σημαντικό αριθμό άρθρων και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους.Μπούτλας ΓεώργιοςΟ Μπούτλας Γεώργιος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (νυν Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) του ΕΚΠΑ. Ως εντεταλμένος λέκτορας έχει διδάξει Ηθική Φιλοσοφία, Εφαρμοσμένη Ηθική και Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διδάσκει Βιοηθική στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ηθική Φιλοσοφία, την Εφαρμοσμένη Ηθική, τη Βιοηθική και την Ιατρική Ηθική. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιητές αξιολογούνται με γραπτή εργασία, η οποία υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνον μέσω του e-class εντός 45 ημερών από την λήξη των παραδόσεων της ενότητας. Οι εργασίες αξιολογούνται από τους διδάσκοντες στην κλίμακα του 10, και η βαθμολογία εκάστης εργασίας αναρτάται στο e-class συνοδευόμενη από αιτιολόγηση. Η εργασία έχει την μορφή επιστημονικού άρθρου - δείτε πρότυπο εδώ. Οι παραπομπές παρατίθενται στο υποσέλιδο (footnotes). Τόσο οι παραπομπές, όσο και οι αναφορές τέλους (references) ακολουθούν το πρότυπο του Chicago Manual of Style / Notes and Bibliography.
Βιβλιογραφία