Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΦΝ 210 (Η’ Εξάμ.-Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): Κ. Γ. Καρυωτάκης: Ποίηση και ποιητική

(PHIL933) -  Δημήτρης Αγγελάτος

Περιγραφή Μαθήματος

Αντικείμενο της παράδοσης αποτελεί το ποιητικό έργο του Κ. Γ. Καρυωτάκη, θεωρημένο στο πλαίσιο των φιλοσοφικών, αισθητικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών όρων, νεοελληνικών και ευρωπαϊκών, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της δικής του ποιητικής τέχνης.

Με άξονα αναφοράς τα πεδία κειμενικής ανάλυσης (θεματική, μετρική, ρητορική, υφολογία, αφηγηματική οργάνωση), εφαρμοσμένα στα ποιήματα, έμμετρα και πεζά, αλλά και στις ιδιότυπες μεταφράσεις του Καρυωτάκη, το ενδιαφέρον θα στραφεί στην εκ μέρους του ποιητή αξιοποίηση λογοτεχνικών ειδών, όπως το σονέτο, η μπαλάντα, η ελεγειακή ποίηση, η σατιρική ποίηση, η ποίηση σε πεζό. Αυτή η ειδολογική πραγματικότητα της καρυωτακικής ποίησης και ποιητικής αρθρώνεται μέσα από έναν περισσότερο ή λιγότερο εμφανή διάλογο του ποιητή με ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα όπως ο Παρνασισμός, ο Συμβολισμός και ο Ρεαλισμός, και βέβαια με σημαντικούς ομοτέχνους του όπως ο Ανδρ. Κάλβος, ο Ch. Baudelaire, ο Κ. Παλαμάς, ο J. More'as, ο J. Laforgue, ο Μίλτ. Μαλακάσης, ο Λάμπρ. Πορφύρας και ο Ρώμ. Φιλύρας.

Το έργο του Καρυωτάκη έγινε αντικείμενο (νεοελληνικών) αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών από το τέλος της δεκαετίας του 1920 και σε όλη την επόμενη δεκαετία, γι' αυτό και το ενδιαφέρον της παράδοσης θα στραφεί επίσης στο ζήτημα της απήχησης αυτού του έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία διαμορφώνονται σταδιακά νέοι προσανατολισμοί στη νεοελληνική ποίηση, που είχαν αρχίσει με το έργο του Κ. Π. Καβάφη και οικοδομούνταν στέρεα μ΄εκείνο του Γιώργ. Σεφέρη.

Στη βάση της παραπάνω διερεύνησης, διαρθρωμένης αφενός σε κειμενικό/ειδολογικό επίπεδο, αφετέρου σ' εκείνο της πρόσληψης, θα επιχειρηθεί η ερμηνεία της ιδιαίτερης και πρωτοποριακής ποίησης του Καρυωτάκη και της συγκρότησής της.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017