Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΜΦΝ 07 Tο ώριμο έργο του Διον. Σολωμού (Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Πόρφυρας, Carmen Seculare) και οι Ρομαντικές συναρτήσεις του, αισθητικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές (Ε.Ε. 2016-2017)

(PHIL932) -  Δημήτρης Αγγελάτος

Περιγραφή Μαθήματος

Στην παράδοση θα εξεταστεί το ώριμο έργο του Διον. Σολωμού (1829/1830-1849/1850), η πρωτοτυπία του οποίου όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό 19ο αιώνα, είναι ειδολογικής τάξεως και συνδέεται με το δραστικά συνδυαστικό τρόπο που ο ποιητής πέτυχε να αξιοποιήσει υπάρχοντα ποιητικά είδη, εμβαθύνοντας σ' αυτά, ή να δημιουργήσει νέα.

Το ενδιαφέρον της παράδοσης θα στραφεί στις συναρτήσεις των (ειδολογικών και υπερ-ειδολογικών) κατακτήσεων του ώριμου σολωμικού έργου, με τις λογοτεχνικές (Fr. Schiller, Novalis, W. Wordsworth, S. T. Coleridge) και καλλιτεχνικές -ειδικότερα ζωγραφικές (C. D. Friedrich, Th. Gericault, Eug. Delacroix, J. M. Turner)- πραγματώσεις του Ρομαντισμού στη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία (1790-1850). Θα στραφεί επίσης στις συναρτήσεις του σολωμικού έργου  με τις φιλοσοφικές και αισθητικές ιδέες αφενός του Γερμανικού Ιδεαλισμού (Fr. Schiller, Novalis, Aug. και Fr. Schlegel, Fr. W. Schelling) (1790-1810) αφετέρου του G. W. F. Hegel (1817-1829). Οι παραπάνω φιλοσοφικές και αισθητικές ιδέες θεμελιωμένες στην κριτική φιλοσοφία του Imm. Kant -ιδιαίτερα στην Κριτική της κριτικής δύναμης (1790)- τροφοδότησαν επί της ουσίας τις Ρομααντικές λογοτεχνικές και καλλλιτεχνικές πραγματώσεις.

Αυτές οι φιλοσοφικές, αισθητικές, καλλιτεχνικές/ζωγραφικές και λογοτεχνικές πσράμετροι, εντοπισμένες ως επιδράσεις ή ως αναλογίες, θα συνδεθούν με τον Κρητικό (1833-1834), τους Ελεύθερους Πολιορκημένους (1833-1849/1850), τον Πόρφυρα και το Carmen Seculare (1847-1849) του Σολωμού.

Η ανάλυση και ερμηνεία των σολωμικών κειμένων θα λάβει επίσης υπόψη τις ιδιαίτερες σχέσεις που αναπτύσσει η ποιητική τέχνη του Σολωμού όχι μόνο με την ευρωπαϊκή πνευματική και λογοτεχνική παράδοση (Διαφωτισμός και Νεοκλασικισμός αντίστοιχα), αλλά και με τη νεοελλληνική λογοτεχνική παράδοση (ποιητικά είδη και ρεύματα), όπως αυτή αποτυπώνεται στο δημοτικό τραγούδι, στη λογοτεχνία της Κρήτης του 17ου αιώνα, στον Αρκαδισμό και τον Ανακρεοντισμό του τέλους του 18ου και της αυγής του 19ου αιώνα, στα πολεμιστήρια άσματα (Θούριοι) και στην πολιτική-σατιρική ποίηση της ίδιας εποχής.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017