Παρουσίαση/Προβολή
Νεοελληνική Φιλολογία-ΒΦΝΝ83 (ΣΤ' ΙΣΤΟΡ.-ΑΡΧΑΙΟΛ.): Αφήγηση, ιστορία και ετερότητα στη νεότερη πεζογραφία (Αλέξ. Κοτζιάς, Βασ. Βασιλικός, Θαν. Βαλτινός, Δημ. Νόλλας, Αλέξ. Πανσέληνος)
(PHIL679) - Δημήτρης Αγγελάτος
Περιγραφή Μαθήματος
Το ενδιαφέρον του μαθήματος στρέφεται στην ερμηνευτική προσέγγιση έξι σημαντικών μυθιστορηματικών έργων της νεότερης πεζογραφίας, θεωρημένων μέσα από τον τρόπο που οικοδομούν αφηγηματικά τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορική πραγματικότητα και το βάθος του ανθρώπινου προσώπου. Άνθρωπος και ιστορία τροφοδοτούν με την πολυσχιδή και πολύπλοκη υφή τους, τα μυθιστορηματικά εγχειρήματα των εξεταζόμενων συγγραφέων, τα οποία θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν με συστηματικό τρόπο.
Στον πυρήνα της ερμηνευτικής προσέγγισης των παραπάνω έργων βρίσκεται η αντίληψη του Ρώσου θεωρητικού της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, M. Bakhtin, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα είναι βαθιά διαλογική, ορίζοντας έτσι ένα ευρύ πεδίο σχέσεων μεταξύ εαυτού και ετέρου· μέσα από αυτές τις σχέσεις κατακτάται η συνείδηση για τον κόσμο και τους ανθρώπους, και η αναγκαία πολλαπλότητά της. Οι παραπάνω διαλογικές σχέσεις (σημαίνοντος-σημαινομένου, κειμένου-διακειμένου, συστήματος-ιστορίας, γλώσσας/ομιλίας-γραφής, κλπ) θεμελιώνονται στο γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να προσληφθεί, εάν δεν βρίσκεται σε αντίθεση προς την προοπτική κάποιου άλλου πράγματος.
Η ιστορία συνεπώς και ο άνθρωπος προσλαμβάνονται ως ανοιχτά πεδία δράσης, γι’ αυτό και η αφήγησή τους στα μυθιστορήματα αποδίδεται με τρόπους που συμπεριλαμβάνουν διαλογικά μαζί με τους πολυεστιασμένους λόγους των ηρώων και ποικίλους Άλλους λόγους, όπως λογοτεχνικών και ευρύτερα γραμματειακών ειδών (αστυνομικό μυθιστόρημα, πολιτικό θρίλερ, ποίηση, θέατρο, κριτικός και δοκιμιακός δημοσιογραφία, επιστολικός, ημερολογιακός και δοκιμιακός λόγος), αλλά και της ίδιας της συγγραφικής πράξης εν είδει αυτοσχολιασμού της.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα