Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΜΦΝ20 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

(PHIL617) -  Πέγκυ Καρπούζου

Περιγραφή Μαθήματος

Mελέτη του αντικειμένου διδασκαλίας: ζητήματα σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία της λογοτεχνίας, τη λογοτεχνική  αναπαράσταση, τον λογοτεχνικό κανόνα. Εισαγωγή στις μεθόδους και τους όρους μελέτης της λογοτεχνίας. Διερεύνηση του ρόλου της θεωρίας της λογοτεχνίας στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Aνάλυση συγκεκριμένων μεθόδων προσέγγισης και διδασκαλίας: 1) Το Παράδειγμα της Ποιητικής: λογοτεχνικά είδη, λογοτεχνικά ρεύματα, βασικοί ρητορικοί τρόποι (ειρωνεία, μεταφορά, περιγραφή). 2) Το Ερμηνευτικό Παράδειγμα: Αναγνωστικές θεωρίες, Πολιτισμική Κριτική (ζητήματα εθνικής ταυτότητας και έμφυλης ταυτότητας) με εφαρμογές σε κείμενα νεοελληνικής πεζογραφίας. Προαιρετική εκπόνηση γραπτών εργασιών σε ζητήματα μελέτης και διδακτικής της λογοτεχνίας και προφορική παρουσίασή τους.

 

 

Εγχειρίδια:

  • R. Selden (επιμ.), Ιστορία της Θεωρίας της Λογοτεχνίας/8. Από τον Φορμαλισμό στον Μεταδομισμό, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη], Θεσσαλονίκη, 2004.
  • Aνθολόγιο κριτικών και λογοτεχνικών κειμένων

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

  • Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus)

     

    Διερεύνηση του ρόλου της θεωρίας της λογοτεχνίας στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Mελέτη του αντικειμένου διδασκαλίας: ζητήματα σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία της λογοτεχνίας, τη λογοτεχνική  αναπαράσταση, τον λογοτεχνικό κανόνα. Εισαγωγή στις μεθόδους και τους όρους μελέτης της λογοτεχνίας. Aνάλυση συγκεκριμένων μεθόδων προσέγγισης και διδασκαλίας: 1) Το Παράδειγμα της Ποιητικής: λογοτεχνικά είδη, λογοτεχνικά ρεύματα, βασικοί ρητορικοί τρόποι (ειρωνεία, μεταφορά, περιγραφή). 2) Το Ερμηνευτικό Παράδειγμα: Αναγνωστικές θεωρίες, Πολιτισμική Κριτική (ζητήματα εθνικής ταυτότητας και έμφυλης ταυτότητας) με εφαρμογές σε κείμενα νεοελληνικής πεζογραφίας. Εκπόνηση σύντομων γραπτών εργασιών σε ζητήματα μελέτης και διδακτικής της λογοτεχνίας και προφορική παρουσίασή τους.

     

     

    • Εγχειρίδια:R. Selden (επιμ.), Ιστορία της Θεωρίας της Λογοτεχνίας/8. Από τον Φορμαλισμό στον Μεταδομισμό, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη], Θεσσαλονίκη, 2004.

     

    • Aνθολόγιο κριτικών και λογοτεχνικών κειμένων