Παρουσίαση/Προβολή
ΜΦΝ14 Σεμινάριο (Εισαγωγή στη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας-Θέματα εξειδίκευσης στα διδασκόμενα μαθήματα) - Η΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
(PHIL547) - Πέγκυ Καρπούζου
Περιγραφή Μαθήματος
Πολιτισμική κριτική: αφήγηση, ταξίδι και ζητήματα ταυτότητας
Στόχος του σεμιναρίου είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης των λογοτεχνικών κειμένων με τα πολιτισμικά τους περικείμενα. Θα μας απασχολήσει ο τρόπος με τον οποίο εγγράφονται οι πολιτισμικές αναπαραστάσεις στο λόγο και, ειδικότερα, θα διερευνηθεί ο ρόλος των ζητημάτων ατομικής και συλλογικής ταυτότητας στην κατασκευή και την ερμηνεία των λογοτεχνικών κειμένων.
Αφού εξετάσουμε την έννοια της κουλτούρας και τη σχέση των πολιτισμικών σπουδών με τη λογοτεχνική κριτική, οι άξονες μελέτης του σεμιναρίου θα επικεντρωθούν σε ζητήματα συγκρότησης της ταυτότητας του υποκειμένου: α) το φύλο και η σεξουαλικότητα (φεμινιστική και έμφυλη κριτική) και β) οι κοινωνικές τάξεις, το έθνος, η φυλή (μεταμαρξιστική, ανθρωπολογική και μετααποικιοκρατική κριτική). Ειδικό ενδιαφέρον θα δοθεί στις απεικονίσεις της ετερότητας, του διαφορετικού, του περιθωριακού και του ξένου στην ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία όπου θα μελετηθούν ζητήματα έμφυλης ταυτότητας (γυναικεία ταξιδιωτική γραφή, απεικόνιση γυναικών στην ανδρική ταξιδιωτική γραφή) και εθνικής ταυτότητας (τοπικότητα, ελληνικότητα, σχέσεις Ανατολής και Δύσης, παγκοσμιοποίηση).
Οι φοιτητές θα εκπονήσουν ερευνητική εργασία εφαρμόζοντας τα θεωρητικά εργαλεία που θα επιλέξουν σε λογοτεχνικά κείμενα του 19ου και του 20ου αιώνα. Η τελική βαθμολόγηση θα στηριχτεί σε τρεις παραμέτρους: στη γραπτή εργασία, στην προφορική παρουσίασή της και στην ενεργή συμμετοχή στο σεμινάριο.
Εγχειρίδια
John STOREY, Πολιτισμική θεωρία και λαϊκή κουλτούρα: Eισαγωγή, μτφρ. Β. Ντζούνης, Πλέθρον, Αθήνα, 2014.
Ph. SMITH, Πολιτισμική θεωρία: Μια εισαγωγή, εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2006.
Peter Barry, Γνωριμία με τη θεωρία: Μια εισαγωγή στη λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία, μτφρ. Α. Νάτσινα, εκδ. Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2013.
Βλ. Αναλυτική Βιβλιογραφία στην Υποενότητα "Πληροφορίες"
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα