Παρουσίαση/Προβολή
Ιστορία και Λαογραφία των παραμυθιών
(ΦΛ06) - Μαριάνθη Καπλάνογλου, Γιώργος Κούζας
Περιγραφή Μαθήματος
"Κόκκινη κλωστή δεμένη" ή "Σουσάμι άνοιξε"...
Αντικείμενο του μαθήματος είναι το λαϊκό παραμύθι ως είδος της προφορικής λογοτεχνίας, υπό την οπτική της επιστήμης της λαογραφίας. Θα γνωρίσουμε:
α) το λαϊκό παραμύθι, τα θέματα τα μοτίβα και τα χαρακτηριστικά του.
β) Ειδικότερα, το ελληνικό λαϊκό παραμύθι και τις σχέσεις του με τα παραμύθια του ευρύτερου ευρωπαϊκού και μεσογειακού χώρου.
γ) τις μεταμορφώσεις του ευρωπαϊκού παραμυθιού στους νεώτερους χρόνους, όταν τα λαϊκά αγροτικά παραμύθια που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα κυρίως μεταξύ των φτωχότερων μετατρέπονται σταδιακά σε λογοτεχνικό ανάγνωσμα ενός αστικού κοινού και στη συνέχεια σε ένα θεσμό για παιδιά.
δ) τις βασικές μεθοδολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του λαϊκού παραμυθιού (ιστορικές, ψυχολογικές, ανθρωπολογικές, φιλολογικές).
ε) τις δυνατότητες αξιοποίησης του λαϊκού παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχους: την αισθητική και ψυχολογική ανάπτυξη του νέου ατόμου, και την οικοδόμση πολιτισμικών γεφυρών στο σχολικό πρόγραμμα.
στ) Το παραμύθι στις σύγχρονες τέχνες (λογοτεχνία, κινηματογράφος), μέσα από παραδείγματα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Εκπαιδευτικό υλικό και ανακοινώσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του μαθήματος στο e-class.
Θα υπάρχει η δυνατότητα (προαιρετικά) εκπόνησης εργασιών με τη μεθοδολογία της επιτόπιας έρευνας (θα γίνει σχετικό σεμινάριο).
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 29 Μαΐου 2012
-
Περιεχόμενο Μαθήματος
- ΦΛ 06 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ):
Είδη της λαϊκής λογοτεχνίας και κοινωνικές ομάδες δημιουργίας των λαϊκών αφηγήσεων. Το παραμύθι ως αντικείμενο της λαογραφίας. Τυπολογία και χαρακτηριστικά του παραμυθιού, σχέσεις των παραμυθιών διαφορετικών λαών. Η κοινωνική ιστορία του λαϊκού παραμυθιού στην Ελλάδα. Ιστορική εξέλιξη του παραμυθιού σε ένα θεσμό για παιδιά. Τα παραμύθια στη λογοτεχνία (19ος -21ος αιώνας) και στον κινηματογράφο (1937 έως σήμερα).
- ΦΛ 06 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ):