Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Νέοι Οδηγοί Βίντεο Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία (2025-26) (Α-Λ)

(60ΦΦΒ01) -  Θεοδώρα Αντωνοπούλου – Μυρσίνη Αναγνώστου.

Περιγραφή Μαθήματος

Υποχρεωτικό μάθημα Α´ εξαμήνου του Τμήματος Φιλολογίας, κλιμάκιο Α-Λ.

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία: περίοδοι, γλωσσικά επίπεδα, λογοτεχνικά είδη, συγγραφείς, χειρόγραφα, παλαιογραφία και παράδοση των κειμένων. Βυζαντινές σπουδές, περιοδικά, ιστοσελίδες, βάσεις δεδομένων.

Επίσης, θα αναγνωσθούν επιλογές από βυζαντινά κείμενα με έμφαση στη ρητορική (Επιτάφιος Λόγος του Λέοντος ΣΤ´ για τους γονείς του Βασίλειο Α´ Μακεδόνα και Ευδοκία, και ορισμένα μικρά κείμενα που αναρτώνται στην ηλ. τάξη).

Η εξέταση θα συμπεριλαμβάνει ύλη από το σύγγραμμα, τις παραδόσεις και τα διδαγμένα κείμενα, τα οποία θα μεταφραστούν και σχολιαστούν στη διάρκεια των παραδόσεων.

Ως σύγγραμμα θα χρησιμοποιηθεί το βιβλίο της διδάσκουσας Θ. Αντωνοπούλου, Βυζαντινή Ομιλητική. Συγγραφείς και κείμενα. Γ´ έκδοση επαυξημένη με ανθολόγιο ομιλητικών κειμένων, Αθήνα 2019. ISBN: 978-618-83358-3-7.

Συμπληρωματικά, διαθέσιμο στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής: Θ. Αντωνοπούλου, Ο Επιτάφιος Λόγος του αυτοκράτορα Λέοντος ς´ του Σοφού για τους γονείς του Βασίλειο Α´ τον Μακεδόνα και Ευδοκία Ιγγηρίνα. Εισαγωγή – Νεοελληνική απόδοση – Ερμηνευτικά σχόλια (Αρχαία ελληνική και βυζαντινή λογοτεχνία, 8), Αθήνα 2023, pp. 159. ISBN: 978-618-85603-9-0

Ιστοσελίδα διδασκουσών: https://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas_byzantinis_filologias_kai_laografias/theodora_antonopoyloy/

https://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas_byzantinis_filologias_kai_laografias/myrsini_anagnostoy/

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025