Παρουσίαση/Προβολή
Λαϊκή Τέχνη και Λαογραφικά Μουσεία. Οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων – Πρακτική άσκηση
(PHIL1807) - Αθηνά Μαχά
Περιγραφή Μαθήματος
Ποιος είναι ο ρόλος των λαογραφικών μουσείων στη σύγχρονη πραγματικότητα; Στο ερώτημα αυτό θα δώσουμε απάντηση μέσα από τη θεωρητική και πρακτική ενασχόληση με ζητήματα τέχνης και τεχνικής των εκθεσιακών πρακτικών στα λαογραφικά μουσεία από την ίδρυσή τους έως και τις μέρες μας. Αν και το αντικείμενο του μαθήματος είναι η σύγχρονη μουσειακή πρακτική των λαογραφικών μουσείων και η διαχείριση των συλλογών τους, τα θέματα αυτά θα προβληθούν στην ιστορική τους διάσταση με εστίαση στην καταγραφή των πολλαπλών νοηματοδοτήσεων του όρου «Λαϊκή Τέχνη» και της διαχείρισης των προϊόντων της στο χώρο του λαογραφικού μουσείου.
Ζητήματα που θα μάς απασχολήσουν είναι:
- Η σύνδεση της λαϊκής τέχνης προπολεμικά με τα έργα των χεριών του αγροτικού κόσμου και η διαχείρισή της από το Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων (1918).
- Μεταπολεμικά, η μετάβαση από την αισθητική θεώρηση του υλικού προβιομηχανικού πολιτισμού στην ολιστική προσέγγιση του με την εφαρμογή των ανθρωπολογικών θεωρήσεων του υλικού πολιτισμού.
- Η ανάγκη επικαιροποίησης του ρόλου των τοπικών λαογραφικών μουσείων στη σημερινή πραγματικότητα με εστίαση στον κοινωνικό και διαμεσολαβητικό ρόλο τους.
- Η τέχνη και η τεχνική της μουσειακής έκθεσης ως συνολική διαδικασία και αποτέλεσμα συνέργειας και συλλογικής εργασίας
Η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητριών και των φοιτητών με ζητήματα διαχείρισης των λαογραφικών μουσείων θα γίνει α) μέσα από τη μελέτη των πρακτικών τριών λαογραφικών μουσείων - του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜΘ), του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου ΕΚΠΑ - , και β) την άσκησή τους τόσο στην πρακτική εφαρμογή της θεωρητικής κατάρτισης με την ανάληψη ρόλων σε μικρό εκθεσιακό project, όσο και γ) στην κριτική ανάλυση εκθέσεων λαογραφικών μουσείων που θα επισκεφτούν στο πλαίσιο εργαστηρίου δια ζώσης που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του β΄εξαμήνου σε συνεννόηση με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα