Παρουσίαση/Προβολή
ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ
(PHIL1740) - Νικολέττα Καναβού
Περιγραφή Μαθήματος
Η Ιλιάδα είναι ένα από τα δύο μνημειώδη έπη που η παράδοση αποδίδει στον ποιητή Όμηρο. Στα εισαγωγικά μαθήματα θα θυμηθούμε την πλοκή και τους πρωταγωνιστές του έπους· θα ασχοληθούμε επίσης με τη γλώσσα, το μέτρο, το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του ποιήματος, καθώς και με βασικά προβλήματα της έρευνας που σχετίζονται με την ταυτότητα του ποιητή, τη χρονολόγηση του έπους σε σχέση με την υπόλοιπη αρχαϊκή επική παραγωγή, κ.ά. Στη συνέχεια των μαθημάτων, θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε αντιπροσωπευτικές επιλογές από το αρχαίο κείμενο· ενδεικτικά: προοίμιο και αρχή του έπους, οι σκηνές της Ελένης, η συνάντηση Έκτορα και Ανδρομάχης, ἀριστεῖαι πολεμιστών, η πρεσβεία στον Αχιλλέα, ο θάνατος του Πάτροκλου, η μονομαχία Αχιλλέα – Έκτορα και το τέλος της Ιλιάδας. Στα αντικείμενα του σχολιασμού μας περιλαμβάνονται οι γλωσσικές και υφολογικές ιδιαιτερότητες του κειμένου, η δομή και η αφηγηματική τεχνική του έπους, ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών.
ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ν. Καναβού, Ε. Μακρυγιάννη, Σ. Ματθαίος και Α. Παπαθωμάς, Θεσπεσίη ἀοιδή: επιλογές από την Ιλιάδα του Ομήρου. Εισαγωγή – κείμενο – μετάφραση – σχόλια, Αθήνα 2020.
W. Allan, Homer: The Iliad, London 2012.
S. L. Schein, The Mortal Hero: An Introduction to Homer’s Iliad, Berkeley Στα ελληνικά: O θνητός ήρωας. Εισαγωγή στην Ιλιάδα, Αθήνα 2007.
S. Silk, Homer: The Iliad, Cambridge 1987. Στα ελληνικά: Ομήρου Ιλιάς, Αθήνα 2009.
S. Kirk (επιμ.), The Iliad: A Commentary, Cambridge 1985-1993. Στα ελληνικά: Ομήρου Ιλιάδα, κείμενο και ερμηνευτικό υπόμνημα (6 τόμοι), Θεσσαλονίκη 2003-2005.
R. Fowler (επιμ.), The Cambridge Companion to Homer, Cambridge 2004. Στα ελληνικά: Όμηρος. Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες, Αθήνα 2013.
[Εικόνα: Ο Αχιλλέας παραδίδει τη Βρισηίδα στους απεσταλμένους του Αγαμέμνονα. Antonio Soares dos Reis (1847-1889), The Porto Academy of Fine Arts]
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα