Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Αρχαϊκή λυρική ποίηση - Κατευθ. Γλωσσολογίας και ΜΝΕΦ (ΓΦΑ06/ΜΦΑ06) (εαρινό εξάμηνο 2024)

(PHIL1570) -  Ευγενία Μακρυγιάννη

Περιγραφή Μαθήματος

- Το μάθημα της Αρχαϊκής λυρικής ποίησης θα ξεκινά με γενική εισαγωγή που θα περιλαμβάνει: Χαρακτηριστικά της αρχαϊκής εποχής και της ποίησής της, ορολογία, μουσικά όργανα, είδη της λυρικής ποίησης, συνθήκες επιτέλεσης (παρουσίασης/εκτέλεσης/παράστασης).
- Eισαγωγή στη μετρική. Αναλυτικά: δακτυλικό εξάμετρο (επανάληψη), ελεγειακό δίστιχο, ιαμβικό τρίμετρο (μαζί με τον χωλίαμβο/σκάζοντα ίαμβο και τον ισχιορρωγικό), τροχαϊκό τετράμετρο καταληκτικό και τα συναφή μέτρα των επωδών.
- Θα προσεγγιστούν οι σημαντικότεροι αρχαϊκοί λυρικοί ποιητές, τα χαρακτηριστικά και το έργο τους με σχολιασμό/ερμηνεία, μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων τους.  Α
πό το έργο ελεγειακών και ιαμβογράφων ποιητών θα ερμηνευθούν αποσπάσματα από το σωζόμενο έργο των Αρχίλοχου, Καλλίνου, Τυρταίου, Σημωνίδη, Μίμνερμου, Σόλωνα, Θέογνη (και Θεογνιδείων), Ιππώνακτα, Ανάνιου, β΄) Από το σωζόμενο έργο ποιητών της μελικής (χορικής και μονωδικής) ποίησης θα σχολιαστούν ποιήματα ή αποσπάσματα του Αλκμάνα, του Αλκαίου, της Σαπφώς, του Στησίχορου, του Ίβυκου, του Ανακρέοντα, του Σιμωνίδη του Κείου, του Πίνδαρου, του Βακχυλίδη. 

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022