Παρουσίαση/Προβολή
Λόγος και εικόνα στην ποίηση του Υπερρεαλισμού: το παράδειγμα του Νίκ. Εγγονόπουλου (Ε.Ε. 2018-2019)- ΦΝ83 (ΣΤ' ΕΞΑΜ. ΙΣΤ.-ΑΡΧ.)
(PHIL1111) - Δημήτρης Αγγελάτος
Περιγραφή Μαθήματος
Στην Παράδοση θα εξεταστεί το ποιητικό έργο του Νίκ. Εγγονόπουλου στο πλαίσιο της νεοελληνικής υπερρεαλιστικής ποίησης από τη δεκαετία του 1930 και εξής, μέσα από το πρίσμα της άρρηκτης σχέσης λόγου και εικόνας. Άξονες αναφοράς της ερμηνευτικής προσέγγισης των κειμένων είναι εδώ οι φιλοσοφικές, αισθητικές και καλλλιτεχνικές αναζητήσεις του Υπερρεαλισμού όπως και οι συναφείς προγραμματικές αρχές του κινημάτος, θεματοποιημένες κατά μείζονα λόγο στο πρώτο μανιφέστο του A. Breton (1924).
Ο στόχος του Υπερρεαλισμού, που ξεπερνούσε τις αμιγώς λογοτεχνικές επιδιώξεις, ήταν να αλλάξει τον τρόπο αντίληψης για την ζωή, απελευθερώνοντας το ανθρώπινο πνεύμα από οποιεσδήποτε κοινωνικές ή άλλες δεσμεύσεις, και να μεταμορφώσει τον κόσμο, ανακαλύπτοντας με τρόπο πολυπρισματικό ουσιώδεις, αθέατες όψεις του, στη μεταβλητότητα και την ακατάβλητη παροντικότητά τους. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικότατος υπήρξε ο ρόλος της συναρμογής λόγου και εικόνας.
Έτσι, ρηματικά (λόγος) και οπτικά (εικόνα) μεγέθη συναρμόζοντας ακαριαία, ανόμοιες φαινομενικά καταστάσεις πραγμάτων, ήταν σε θέση να εκδιπλώνουν λανθάνουσες ιδιότητες και όψεις αυτών, δημιουργώντας νέες εστίες ανοικειωτικής πρόσληψής τους και βέβαια νέους όρους καλλιτεχνικής (ανα)παράσασής τους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα