Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Αρχαίοι Έλληνες Θεωρητικοί της Μουσικής: από τον Λάσο στον Αριστοτέλη (ΜΜ 51) ΕΕ

(MUSIC146) -  Χρήστος Τερζής

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχοι:

Το μάθημα στοχεύει στην παρουσίαση και τον κριτικό σχολιασμό των αναζητήσεων και των πορισμάτων της μουσικής θεωρίας μέσα από το πρίσμα της προσωκρατικής φιλοσοφίας, της πλατωνικής κοσμολογίας και της αριστοτελικής θεώρησης.

 


Περιεχόμενο Μαθήματος:

Στο μάθημα γίνεται αναφορά στο σύνολο των θεωρητικών της μουσικής, αρχής γενόμένης από τον 6ο πΧ αι έως την εποχή του Αριστοτέλη. Μουσικοθεωρητικοί, γνωστοί μόνον ονομαστικά από τα έργα μεταγενέστερων συγγραφέων, υπήρξαν πολλοί. Οι, Λάσος ο Ερμιονεύς, Επίγονος, Λαμπροκλής, Σίμος, Ερατοκλής, Πυθαγόρας ο Ζακύνθιος, Δάμων, Γλαύκος ο Ρηγίνος, Στρατόνικος, Αγήνωρ ο Μυτιληναίος, Ηρακλείδης ο Ποντικός ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη ακουστικών θεωριών, την περιγραφή των συστηματικών δομών, την κατασκευή μουσικών οργάνων?εργαλείων για την σπουδή και περιγραφή των διαστημάτων και των συστημάτων (σιμίκειον, επιγόνειον), με τη μελέτη της φύσης της μελωδικής κίνησης, τις μεταβολές από μία αρμονία σε μιαν άλλη, αλλά και με την διατύπωση θεωριών για το «ήθος» των αρμονιών και των ρυθμών.

Άλλοι, όμως, προσεγγίζουν τη μουσική με διαφορετικό τρόπο: σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Πυθαγόρας ο Σάμιος, Ίππασος, Φιλόλαος, Αρχύτας, Πλάτων και Αριστοτέλης.

 

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα μουσικά αποσπάσματα του Φιλολάου, και του Αρχύτα.

 

Ασφαλώς, οι απόψεις που εξέφρασαν για τη μουσική θεωρία ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θα εξετασθούν σε βάθος, και ιδιαιτέρως, σε σύγκριση με τις τοποθετήσεις των προγενεστέρων.

 

 

 

 

 


Ημέρα και ώρα διδασκαλίας:

Το μάθημα προσφέρεται το χειμερινό εξάμηνο.


Δηλώσεις:

Το μαθημα ειναι Ελευθερης Επιλογης (ΕΕ). Οι φοιτητές των άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής (πλην του Τμήματος Μουσικών Σπουδών) μπορούν να το δηλώσουν ύστερα από συνεννόηση με τη Γραμματεία του Τμήματος στο οποίο φοιτούν.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2