Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Κλινική Διατροφή

(MED933) -  Κωνσταντίνος Μακρυλάκης

Περιγραφή Μαθήματος

Ενημέρωση σχετικά με το Μάθημα

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την Κλινική Διατροφή ήταν και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, δεδομένου ότι το είδος της διατροφής επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και επιπλέον ενέχεται στην πρόκληση ποικίλλων νοσημάτων, ιδιαίτερα του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και νεοπλασματικών. Η ανάγκη για μια συστηματική εκπαίδευση στα ανωτέρω θέματα είναι – ιδιαίτερα σήμερα – πολύ πιεστική, κυρίως λόγω της παράτασης του μέσου χρόνου ζωής και την, ως εκ τούτου, συχνότερη απ’ ότι στο παρελθόν εμφάνιση αθηροσκληρωτικών εκδηλώσεων και νεοπλασματικών νόσων. Γι’ αυτό, η εκπαίδευση φοιτητών και ιατρών στον τομέα της Κλινικής Διατροφής έχει προσλάβει τεράστια σημασία.

Το 1996 άρχισαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τα μαθήματα του διατομεακού κατ’ επιλογήν μαθήματος Κλινική Διατροφή, με πρωτοβουλία του ομότιμου Καθηγητή κ. Ν. Κατσιλάμπρου και συνεχίζονται έως σήμερα. Στα μαθήματα αυτά παρέχονται ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση και την επίδραση της διατροφής στην υγεία και τις νοσογόνους καταστάσεις του οργανισμού.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από ειδικό βιβλίο το οποίο χορηγείται στους συμμετέχοντες φοιτητές. Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτού παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν στον τομέα της Κλινικής Διατροφής, και εκτός των άλλων περιλαμβάνει ορισμένα νεότερα κεφάλαια που αφορούν στα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα λειτουργικά τρόφιμα και την αλληλεπίδραση διατροφής και γενετικών παραγόντων. Το βιβλίο αποτελεί προϊόν πολυσυγγραφικής προσφοράς. Όλοι οι συμμετέχοντες συγγραφείς είναι ειδικοί κατά κεφάλαια και διακεκριμένοι επιστήμονες και η συμμετοχή τους αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται.

Παρατίθενται παρακάτω τα περιεχόμενα των Κεφαλαίων του βιβλίου μαζί με τους συγγραφείς τους:

ΠΕΡΙΕXOΜΕΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Θρεπτικά συστατικά–Βασικός μεταβολισμός–Ενεργειακές ανάγκες ................... 1

Χάρης Δημοσθενόπουλος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ανθρωπομετρικές παράμετροι ............................................................................... 15

Νικόλαος Κατσιλάμπρος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Περιεκτικότητα τροφίμων σε οργανικές ουσίες και φυτικές ίνες ...................... 21

Νικόλαος Κατσιλάμπρος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Η κατανομή του σωματικού λίπους ως προγνωστικός

δείκτης ορισμένων παθήσεων .............................................................................. 31

Νικόλαος Κατσιλάμπρος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Ομάδες τροφίμων–Κατάρτιση διαιτολογίου ......................................................... 37

Χάρης Δημοσθενόπουλος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία .................................................................... 45

Μερόπη Κοντογιάννη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

Η δίαιτα στο σακχαρώδη διαβήτη ......................................................................... 61

Νικόλαος Κατσιλάμπρος, Ευαγγελία Μαγκλάρα-Κατσιλάμπρου,

Χάρης Δημοσθενόπουλος, Μερόπη Κοντογιάννη, Καλλιόπη-Άννα Πούλια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

Διατροφή και παχυσαρκία ..................................................................................... 85

Βασίλειος Καραμάνος, Αναστασία Θανοπούλου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

Διατροφική πολιτική και μεσογειακή διατροφή .................................................. 99

Αντωνία Τριχοπούλου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

Διατροφή και τρίτη ηλικία .................................................................................... 107

Νικόλαος Μπαϊμπάς, Αντωνία Τριχοπούλου

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11

Αθηρογένεση και διατροφή .................................................................................... 117

Χρήστος Πίτσαβος, Δημοσθένης Παναγιωτάκος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

Διατροφικοί παράγοντες και καρδιοπάθειες–

Υπέρταση-καρδιακή ανεπάρκεια ......................................................................... 129

Δημήτριος Παπαδογιάννης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

Διατροφή και καρκίνος .......................................................................................... 135

Άρης Πολύζος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14

Διατροφική αντιμετώπιση ασθενών με νεφροπάθειες ......................................... 147

Καλλιόπη-Άννα Πούλια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15

Διατροφή και νοσήματα ήπατος και χοληφόρου δένδρου ................................... 163

Ειρήνη Ζουμπούλη-Βαφειάδη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16

Διατροφή σε παθήσεις του πεπτικού σωλήνα και του παγκρέατος .................... 179

Κωστής Παπαξοΐνης, Σπύρος Λαδάς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17

Διατροφή στη βρεφική και παιδική ηλικία .......................................................... 187

Ελευθερία Ρώμα-Γιαννίκου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18

Διατροφή παιδιού με παθήσεις πεπτικού ............................................................. 197

Ελευθερία Ρώμα-Γιαννίκου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19

Βιταμίνη D .............................................................................................................. 205

Πολυξένη Νικολαΐδου-Καρπαθίου, Άννα Παπαδοπούλου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20

Μεταβολικά νοσήματα ............................................................................................ 215

Ευρυδίκη Δρογκάρη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21

Διατροφικές ανάγκες κατά τη φυσιολογική κύηση και γαλουχία ..................... 223

Μερόπη Κοντογιάννη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22

Διατροφή της εγκύου σε παθολογική εγκυμοσύνη ............................................. 239

Κωνσταντίνος Μακρυλάκης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23

Παρεντερική διατροφή ........................................................................................... 251

Εμμανουήλ Δουζίνας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24

Λειτουργικά τρόφιμα και συγγενείς κατηγορίες ................................................. 259

Αντωνία Χίου, Νικόλαος Καλογερόπουλος, Νικόλαος Ανδρικόπουλος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Πόσο απειλούν τη δημόσια υγεία; .............. 275

Ανθιμία Μπατρίνου, Βασιλική Πλέτσα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26

Διατροφογενετική (Nutrigenetics/Nutrigenemics) .............................................. 285

Άρτεμις Σιμοπούλου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

Διατροφικές οδηγίες για ενήλικες στην Ελλάδα .................................................. 293

Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Πίνακες υπολογισμού σωματικού λίπους από το πάχος

των δερματικών πτυχών ...................................................................................... 311

Ιωάννης Ιωαννίδης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ

Συστάσεις για τη διατροφή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ....................... 313

Επιμέλεια-Απόδοση στα ελληνικά: Νικόλαος Κατσιλάμπρος, Ιωάννης Ιωαννίδης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ

Σύσταση του σώματος ............................................................................................ 317

Ιωάννης Ιωαννίδης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε

Υποδείγματα διαιτολογίων διαβητικών ατόμων .................................................. 321

Ευαγγελία Μαγκλάρα-Κατσιλάμπρου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ

DRI (Dietary Reference Intakes, Επεξηγήσεις συντμήσεων) .............................. 323

Ιωάννης Ιωαννίδης

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015