Παρουσίαση/Προβολή
ΠΜΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2021-2022
(MED1876) - Σεραφείμ Νανάς, Ιωάννης Βασιλειάδης
Περιγραφή Μαθήματος
Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος των Πρώτων Βοηθειών είναι:
1.Η θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Αναλυτικότερα, θα παρουσιαστεί η ιστορία της Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, η τεχνική της ΚΑΡΠΑ, οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκειά της, η ιστορία της εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ, ο αλγόριθμος της ΚΑΡΠΑ στα παιδιά και οι διαφορές σε κάθε βήμα ABC (αεραγωγός Α=Αirway, αερισμός B=Breathing, κυκλοφορία C=Circulation) σε σχέση με τους ενήλικες. Επίσης θα αναφερθούν οι καταστάσεις που οδηγούν στην απόφραξη του αεραγωγού, θα αναπτυχθούν τα σημεία που βοηθούν στην αναγνώριση της εξαιρετικά επείγουσας αυτής κατάστασης αλλά και θα περιγραφούν οι κατάλληλοι άμεσοι χειρισμοί διάνοιξης του αεραγωγού. Περιγράφονται ακόμη οι τεχνικές χρήσης συμπληρωματικών μέσων διατήρησης του αεραγωγού και οι μέθοδοι αερισμού θύματος που δεν διατηρεί αυτόματη αναπνοή. Ειδική αναφορά θα γίνει στα ηθικά διλήμματα που παρουσιάζονται στην έναρξη της ΚΑΡΠΑ καθώς και στα κριτήρια διακοπής της.
2. Στα πλαίσια του σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί με την υποχώρηση του πανδημικού κύματος, θα γίνει πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τέσσερεις σταθμούς:
1. αναγνώριση θύματος ανακοπής και σωστή και έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ (από πιστοποιημένους εκπαιδευτές)-χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή (AED),
2. διαχείριση-εξασφάλιση αεραγωγού,
3. αναγνώριση ΗΚΓραφικών ρυθμών ανακοπής-απινίδωση και
4. παρουσίαση των βασικών μεθόδων επείγουσας αντιμετώπισης ασθενών με κακώσεις του μυοσκελετικού.
Εκτός από τα παραπάνω, στο πλαίσιο των μαθημάτων, θα αναπτυχθούν τα αίτια, οι προδιαθεσικοί παράγοντες, οι παθοφυσιολογικές διαταραχές και η εκτίμηση της βαρύτητας των ιστικών βλαβών που χαρακτηρίζουν τα εγκαύματα και τα κρυοπαγήματα και θα περιγραφεί ο τρόπος άμεσης και περαιτέρω αντιμετώπισής τους. Θα παρουσιαστούν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ), οι παράγοντες κινδύνου για ΑΕΕ, ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτά (ισχαιμία, αιμορραγία), καθώς και τα συμπτώματα που τα συνοδεύουν. Θα αναλυθούν δύο κλίμακες που μπορούν να θέσουν υψηλή υποψία ΑΕΕ προνοσοκομειακά και από μη επαγγελματίες υγείας. Τα αίτια και οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί της εμφάνισης συγκοπτικού επεισοδίου και απλής λιποθυμίας και η άμεση αντιμετώπισή τους καθώς και η αντιμετώπιση διαταραχών της αρτηριακής πίεσης, επιληψίας και κεφαλαλγίας. Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, κλινικές οντότητες επείγουσες και δυνητικά απειλητικές για την ζωή, και οι καταστάσεις οι οποίες προδιαθέτουν στην εμφάνισή της. Θα παρουσιαστούν ακόμη ο σύγχρονος ορισμός του πνιγμού, τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον πνιγμό στον ελλαδικό χώρο και παγκοσμίως, καθώς και οι διαταραχές που επισυμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκειά του. Επίσης Θα γίνει ανάπτυξη της αρχικής αντιμετώπισης των θυμάτων πνιγμού, της φροντίδας μετά την ανάνηψη, αλλά και του πότε γίνεται διακοπή της προσπάθειας ανάνηψης. Η αναφυλαξία και ο παθοφυσιολογικός της μηχανισμός, τα εκλυτικά αίτια της αναφυλαξίας, τα συμπτώματα και τα σημεία που μπορεί να περιλαμβάνει η κλινική της εικόνα και η επείγουσα αντιμετώπισή της. Τέλος, θα παρουσιαστεί η κλινική εικόνα και η άμεση αντιμετώπιση των συχνότερων επειγόντων αναπνευστικών προβλημάτων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα