Παρουσίαση/Προβολή
Σεμινάριο Επιχειρησιακής Έρευνας 2018-19: Ανταγωνισμός και Συνεργασία στην Οργάνωση Παραγωγής και Εφοδιαστικών Αλυσίδων
(MATH572) - Απόστολος Μπουρνέτας
Περιγραφή Μαθήματος
Η διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων έχει αποκτήσει μεγάλη σπουδαιότητα τα τελευταία αρκετά χρόνια τόσο από την πλευρά των εφαρμογών όσο και από την πλευρά της διαμόρφωσης και ανάλυσης μοντέλων Επιχειρησιακής Έρευνας. Μια εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί γενίκευση ενός κλασικού συστήματος παραγωγής και αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, μεταφορών και διακίνησης προϊόντων από το στάδιο των πρώτων υλών έως το τελικό προϊόν που πωλείται στους καταναλωτές.
Στη μελέτη εφοδιαστικών αλυσίδων υπεισέρχονται πολύπλοκα προβλήματα που εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται προβλήματα που απαιτούν το σχεδιασμό ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης που βελτιστοποιούν τη λειτουργία όλης της αλυσίδας και έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις καθετοποιημένων αλυσίδων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην ίδια εταιρεία ή οργανισμό και επομένως μπορεί να γίνει κεντρικός σχεδιασμός. Εδώ αναπτύσσονται και αναλύονται σύνθετα μοντέλα βελτιστοποίησης που συνδυάζουν πολιτικές παραγωγής, διαχείρισης αποθεμάτων, μεταφορών και τιμολογήσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας ζήτησης, διαθεσιμότητας πρώτων υλών, κλπ. Τα προβλήματα αυτά συνήθως απαιτούν μεθοδολογίες βελτιστοποίησης όπως γραμμικό, μη γραμμικό και ακέραιο προγραμματισμό και δυναμικό προγραμματισμό.
Στη δεύτερη κατηγορία προβλημάτων εφοδιαστικών αλυσίδων η έμφαση δίνεται σε περιπτώσεις όπου η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελείται από διαφορετικές επιχειρήσεις ή οργανισμούς (προμηθευτές πρώτων υλών, παραγωγοί ενδιάμεσων προϊόντων, εταιρείες συναρμολόγησης, εταιρείες μεταφορών και logistics, καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές ενώ ο κοινός σκοπός παραμένει η παραγωγή και πώληση του προϊόντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην πραγματικότητα υπεισέρχονται αρκετά αντικρουόμενα συμφέροντα, καθώς οι στρατηγικές ενός εταίρου της αλυσίδας δεν είναι απαραίτητα ευθυγραμμισμένες με τις στρατηγικές των άλλων εταίρων. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού, όχι μόνο οριζόντιου (όπως π.χ. στην περίπτωση που πολλές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται στην αγορά για τα μερίδια πωλήσεων του ίδιου προϊόντος) αλλά και κάθετου, δηλαδή μεταξύ των διαφορετικών σταδίων της παραγωγής και διαχείρισης του προϊόντος. Σε προβλήματα αυτού του τύπου τα ερωτήματα που ανακύπτουν συνήθως είναι να προσδιοριστούν στρατηγικές ισορροπίας στις συμφωνίες ή συμβόλαια που συνάπτουν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι εταίροι της αλυσίδας, ο χαρακτηρισμός των στρατηγικών ισορροπίας όσον αφορά τη συνολική τους απόδοση σε σχέση με ένα κεντρικά σχεδιασμένο και βελτιστοποιημένο συνολικό σύστημα, οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας, οι επιπτώσεις της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ των διαφόρων μερών, κλπ. Το φυσικό μαθηματικό πλαίσιο για την ανάλυση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στην τομή Επιχειρησιακής Έρευνας, Θεωρίας Παιγνίων και Μικροοικονομικής Ανάλυσης.
Σε αυτό το σεμινάριο θα επικεντρωθούμε στη δεύτερη κατηγορία προβλημάτων εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή στη μελέτη μοντέλων στρατηγικής συμπεριφοράς, ανταγωνισμού ή/και συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών που αποτελούν μια εφοδιαστική αλυσίδα.
Στο σεμινάριο θα γίνει μια εισαγωγή στα βασικά μοντέλα διαχείρισης αποθεμάτων (EOQ, newsvendor) με βάση το βιβλίο
F. Hillier, G. Lieberman, Introduction to Operations Research
και μια εισαγωγή στην περιοχή των εφοδιαστικών αλυσίδων με βάση το βιβλίο
S. Tayur, R. Ganeshan, M. Magazine, Quantitative Models in Supply Chain Management.
Ακολούθως, θα παρουσιαστούν εργασίες που αναφέρονται τόσο σε διάφορα πεδία εφαρμογών, όσο και σε θεωρητικά ζητήματα. Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν, μπορούν παρουσιάσουν και αυτοί κάποια εργασία.
Το σεμινάριο θα υποθέσει ελάχιστα προαπαιτούμενα, δηλαδή γνώση βασικών μοντέλων Επιχειρησιακής Έρευνας, Πιθανοτήτων και Στοχαστικών Ανελίξεων – Μοντέλων. Δεν προαπαιτείται η γνώση Θεωρίας Συστημάτων Παραγωγής και Διαχείρισης Αποθεμάτων, ούτε Θεωρίας Παιγνίων.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας στην περιοχή αυτή με συμμετοχή καθηγητών, διδακτόρων, υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα