Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2024 - 2025 - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

(LAW952) -  Γεώργιος Κυριακόπουλος, Σταύρος Ευδόκιμος Πανταζόπουλος

Περιγραφή Μαθήματος

Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2024 - 2025, η θεματολογία του Σεμιναρίου είναι:

Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Το συγκεκριμένο μάθημα εμβαθύνει στις αρχές και στο νομικό πλαίσιο που διέπουν τις ένοπλες συρράξεις, εστιάζοντας στην προστασία των ατόμων και στον περιορισμό των επιπτώσεων του πολέμου. Οι φοιτήτριες/φοιτητές θα διερευνήσουν τη διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και τη νομιμότητα της χρήσης ορισμένων όπλων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στον τρόπο συνάρθρωσης και συνεφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου με το δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης. Οι φοιτήτριες/φοιτητές θα κληθούν να ερμηνεύσουν υπό μια κριτική σκοπιά και να εφαρμόσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε μια σειρά πραγματικών περιπτώσεων μελέτης, όπως είναι οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Επιπροσθέτως,  το μάθημα θα αναδείξει τις προκλήσεις της επιβολής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της λογοδοσίας των κρατικών και μη δρώντων.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτήτριες/φοιτητές θα έχουν:

    1. Αναπτύξει τις δεξιότητες νομικής συγγραφής και παρουσίασης, με έμφαση στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο,
    2. Κατανοήσει σε βάθος τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,
    3. Εξοικειωθεί με την ανάλυση κι ερμηνεία των βασικών κανόνων, συμβατικών και εθιμικών, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,
    4. Εμβαθύνει στην εφαρμογή των κανόνων και αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε πραγματικές ένοπλες συρράξεις, συμπεριλαμβανομένων των συνακόλουθων προκλήσεων,
    5. Εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου εν καιρώ ενόπλου συρράξεως.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Το Σεμινάριο Διεθνών Σπουδών (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο) είναι διαδραστικό, και οι φοιτήτριες/φοιτητές συμμετέχουν στη συζήτηση και εκπονούν εργασίες που παρουσιάζονται και συζητούνται. Η εκμάθηση των μεθόδων βιβλιογραφικής έρευνας, εκπόνησης και παρουσίασης εργασίας εντάσσονται στον πυρήνα του μαθήματος.

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Οι φοιτήτριες/φοιτητές θα αξιολογηθούν με γραπτή εργασία, την οποία θα έχουν παρουσιάσει στο πλαίσιο του μαθήματος. Η εργασία θα πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος της εξεταστικής περιόδου. Για την ενδεικτική λίστα με τα προτεινόμενα θέματα εργασιών, επισκεφθείτε τα "Έγγραφα" στη στήλη αριστερά.

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    1. Β. Καρατζιάς, Β. Ζαλίδης, Α. Λιούτας, «Εγχειρίδιο Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων», Εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη, 2022, σσ. 500.
    2. Μ.-Ντ. Μαρούδα, «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2015, σσ. 512.
    3. Dieter Fleck (ed.) The Handbook of International Humanitarian Law (Oxford: Oxford University Press, 4th edn, 2021), pp. 816.
    4. Yoram Dinstein, The Conduct of Hostilities Under the Law of International Armed Conflict (Cambridge: Cambridge University Press, 4th edn, 2022), pp. 420.