Παρουσίαση/Προβολή
ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
(LAW917) - Χρήστος Χρυσάνθης, Ιάκωβος Βενιέρης
Περιγραφή Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα νομικά ζητήματα του δικαίου των ευρεσιτεχνιών (κυρίως με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του Μονάχου για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας) και των Βιομηχανικών Σχεδίων.
Το μάθημα εστιάζει στα κύρια ζητήματα του δικαίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των βιομηχανικών σχεδίων. Επικεντρώνεται στη Διεθνή Σύμβαση του Μονάχου για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το βιομηχανικό σχέδιο, αλλά και στην ελληνική νομοθεσία για τα ίδια ζητήματα. Η διδασκαλία ακολουθεί μια προσέγγιση που είναι τόσο θεωρητική όσο και πρακτική, με έμφαση στη νομολογία από διάφορες δικαιοδοσίες, το Δικαστήριο ΕΕ και τις Επιτροπές Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Εξετάζονται, επίσης, οι κυριότερες αποφάσεις για το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και το δίκαιο των βιομηχανικών σχεδίων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του μαθήματος γίνεται εκτεταμένη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας. και επικεντρώνεται σε συγκριτικές πτυχές του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού δικαίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Tα θέματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: (α) Ιστορικές, φιλοσοφικές και οικονομικές πτυχές των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των βιομηχανικών σχεδίων. (β) Δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. (γ) Ουσιαστικά προαπαιτούμενα για την καταχώριση διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Καινοτομία, εφευρετικό ύψος και βιομηχανική εφαρμογή. (δ) Διαδικαστικές πτυχές της καταχώρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. (ε) Προσβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας και εύρος προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. (στ) Άμυνα κατά της αγωγής για προσβολή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. (ζ) Αξίωσεις επί προσβολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. (η) Χρονική προτεραιότητα στο δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. (i) Ακυρότητα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – λόγοι και διαδικασία. (ι) Εκχώρηση και αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. (ια) Διεκδίκηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (ιβ) Εφευρέσεις εργαζομένων (ιβ) Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και οι εθνικές δικαιοδοσίες. (ιβ) Διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: Η Σύμβαση των Παρισίων. Η συμφωνία TRIPS. – Τα ίδια ζητήματα εξετάζονται και για το βιομηχανικό σχέδιο.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα