Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εισαγωγή στην πολιτική φιλοσοφία - φιλοσοφικά θεμέλια του συντάγματος

(LAW1038) -  Καθηγητές: Σούρλας Π., Βασιλόγιαννης Φ.

Περιγραφή Μαθήματος

 

 

Διιδρυματικό Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική"

 

Διδάσκοντες

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

  • Περιεχόμενα παραδόσεων, βιβλιογραφία κ. λπ.

    Στόχος Η εξοικείωση των σπουδαστών ενός μεταπτυχιακού προγράμματος Βιοηθικής με τα βασικά ρεύματα της πολιτικής φιλοσοφίας και το ηθικό υπόβαθρο των δημοσίων θεσμών.  

    Περιεχόμενα 

    Α' Μέρος: Εισαγωγή στην πολιτική φιλοσοφία. Το πρώτο μέρος στρέφεται γύρω από τη βασική διάκριση της προνεωτερικής από τη νεωτερική πολιτική φιλοσοφία. Αναδεικνύεται η σημασία της διάκρισης για τη σύλληψη και κατανόηση των θεσμών και της νομιμοποίησης της εξουσίας σε ένα σύγχρονο κράτος. Διάγραμμα παραδόσεων: 1. Η πολιτική στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. 2. Η τομή του Thomas Hobbes. 3. Θεωρίες κοινωνικού συμβολαίου. 4. Σύγχρονος αντιφιλελευθερισμός. 

    Β' Μέρος: Φιλοσοφικά θεμέλια του συντάγματος. Το δεύτερο μέρος στρέφεται γύρω από το ζήτημα των φιλοσοφικών θεμελίων του συντάγματος. Εξετάζονται κριτικά οι βασικές ιδέες του συνταγματισμού, η θεμελίωση ειδικά του συντάγματος στις θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου και οι προεκτάσεις μιας τέτοιας θεμελίωσης και, τέλος, η ιδέα της προτεραιότητας των ελευθεριών. Διάγραμμα παραδόσεων: 1. Συνταγματισμός. 2. Ρωλσιανή θεωρία δικαιοσύνης και σύνταγμα. 3. Η προτεραιότητα των ελευθεριών. 4. Ζητήματα συνταγματικής ερμηνείας.

    Ενδεικτική βιβλιογραφία Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Φιλοσοφία μετά John Rawls (Εκδόσεις Ευρασία, 2021). John Rawls, Political Liberalism (Columbia University Press, 1993). Του ιδίου, Διαλέξεις στην ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας (Εκδόσεις Κριτική, 2021). Παύλος Σούρλας, Δημοκρατία και αυτονομία: δοκίμια πολιτικής φιλοσοφίας (Εκδόσεις Πόλις, 2017).

    Οδηγίες γιά τη μελέτη φιλοσοφικών κειμένων και την εκπόνηση εργασιών