Παρουσίαση/Προβολή
ΠΜΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ
(ΟΠΠ - Ε17) - Χριστίνα Στουραΐτη, Ευστράτιος Κελεπερτζής
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα παρέχει εφαρμοσμένη γνώση για την μελέτη πετρογενετικών και μεταλλογενετικών διεργασιών. Η θεωρία του καλύπτει ευρύ γνωστικό φάσμα: θερμοδυναμικά δεδομένα ορυκτών και τηγμάτων, γεωχημεία των ιχνοστοιχείων, σταθερά ισότοπα C, H, O, S και ραδιενεργά ισότοπα (U-Th-Pb, Sm-Nd, Rb-Sr, Re-Os) για την μελέτη των μαγματικών διεργασιών, υδροθερμικών συστημάτων, την προέλευση ρευστών και την πετρογένεση πυριγενών πετρωμάτων που συνδέονται με μεταλλοφόρα σώματα. Εφαρμογή των ισοτόπων U-Pb, Sm-Nd, Rb-Sr και Re-Os στην χρονολόγηση υδροθεμικών ορυκτών που συνδέονται με κοιτάσματα.
Το περιεχόμενο του μαθήματος διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες:
- Γεωχημεία μαγμάτων: Γεωχημικά κριτήρια ταξινόμησης βασαλτικών και γρανιτικών μαγματικών πετρωμάτων. Κριτήρια ταξινόμησης γρανιτών που παράγουν μεγάλη θερμική ροή (High Heat Production). Γεωχημεία σταθερών ισοτόπων, διεργασίες κλασμάτωσης. Μελέτη προέλευσης υδροθερμικών ρευστών με τη χρήση ισοτόπων Η, Ο και S.
- Γεωχημεία ραδιενεργών ισοτόπων. Εφαρμογές των συστημάτων Sm-Nd, Rb-Sr, U-Th-Pb, Re-Os σε ορυκτά και ολικό πέτρωμα, για την μελέτη της προέλευσης των μαγμάτων και των υδροθεμικών ρευστών. Χρονολόγηση μαγματικών και μεταλλογενετικών διεργασιών.
Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν επεξεργασία γεωχημικών δεδομένων από τη βιβλιογραφία με χρήση Η/Υ, υπολογισμό τυπικών γεωχημικών παραμέτρων καθώς και γραφική απεικόνιση δεδομένων σε διάφορους τύπους γεωχημικών διαγραμμάτων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα