Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ

(ΕΓΓ - Υ03) -  Βαλλιανάτος Φίλιππος, Τζάνης Ανδρέας, Αλεξόπουλος Ιωάννης

Περιγραφή Μαθήματος

Η Γεωλογικά Εφαρμοσμένη Γεωφυσική (ΓΕΓ) είναι πολυκλαδική/πολυθεματική επιστήμη η οποία ασχολείται με ευρύ φάσμα αντικειμένων. Εξετάζει τη δομή, εξέλιξη και λειτουργία της Γης μελετώντας τα μεγέθη, μεταβολές και αλληλεξαρτήσεις φυσικών παραμέτρων και φαινομένων που εγείρονται από την δραστηριότητα και αλληλεπίδραση του συνόλου των δυναμικών υποσυστημάτων απαρτίζουν τον Φλοιό και το Εσωτερικό του Πλανήτη. Πέρα από αυτό, ασχολείται με τη διερεύνηση και αξιολόγηση μεταλλευτικών, ενεργειακών και άλλων (π.χ. υδάτινων) φυσικών πόρων, με την πρόβλεψη και αξιολόγηση κινδύνων που οφείλονται σε φυσικές/γεωλογικές διεργασίες ή/και ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη διερεύνηση και αξιολόγηση γεωτεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με κατασκευές και δομημένα περιβάλλοντα και, τέλος, με την διερεύνηση και αξιολόγηση περιβαλλοντικών προβλημάτων που οφείλονται σε φυσικές/γεωλογικές διεργασίες ή/και ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η σύγχρονη εποχή εμφανίζει ραγδαία οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, ραγδαία αύξηση και μετακινήσεις πληθυσμών και προϊούσα αστικοποίηση, συνθήκες οι οποίες συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες για πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους, αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα, γενική περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυξημένη έκθεση σε φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους (επικινδυνότητα). Η ΓΕΓ καλείται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες και δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας ότι η κατανόησή τους, αλλά και η κατά το δυνατό διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτεί ευρεία επιστημονική αντίληψη και αντιμετώπιση της Γης ως σύνολο αλληλεπιδρώντων συστημάτων (Γεωσύστημα)· αυτό συνεπάγεται ευρύ συνδυασμό γνώσεων και δεξιοτήτων, δηλαδή διακλαδική προσέγγιση.

Μέσα στο ανωτέρω κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, το μάθημα ΓΕΓ σκοπό έχει να προσφέρει (κατά το δυνατό διακλαδικές) γνώσεις και δεξιότητες κατάλληλες προς αντιμετώπιση τόσο θεωρητικών, όσο και πρακτικών γεωεπιστημονικών προβλημάτων. Το πρόγραμμα διαλέξεων και πρακτικών ασκήσεων είναι έτσι δομημένο, ώστε αφ’ ενός μεν να μην παραβλέπει την αδήριτη ανάγκη συντήρησης υψηλού επιστημονικού και εκπαιδευτικού επιπέδου, αφ’ ετέρου δε να δίδει έμφαση στο εφαρμοσμένο σκέλος της Επιστήμης με τρόπο που να εφοδιάζει τους φοιτητές με δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες από τις σύγχρονες (εγχώριες και εξωχώριες) αγορές εργασίας και να ενισχύει την δυνατότητα επαγγελματικής τους αποκατάστασης. 

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018