Παρουσίαση/Προβολή
(GEOL135) - Δρ. Σοφία Λάσκαρη (Υπεύθυνη μαθήματος) με τη συμμετοχή των ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΖΙΟΣ (Καθηγ.), ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, MSc (ΕΔΙΠ) και ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΤΕΚΑ (ΕΤΕΠ) στα Εργαστήρια.
Περιγραφή Μαθήματος
Η ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ασχολείται με την παραμόρφωση των πετρωμάτων και της λιθόσφαιρας, τις δομές οι οποίες προκύπτουν (π.χ. πτυχές, ρήγματα, φυλλώσεις, γραμμώσεις κλπ.) καθώς και τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και εξέλιξή τους.
Καλύπτει δομές με κλίμακα εμφάνισης χιλιάδων χιλιομέτρων (κλίμακα λιθοσφαιρικών πλακών) μέχρι μικροδομές κλίμακας ορυκτού στο μικροσκόπιο, που δημιουργούνται σε διάφορα γεωτεκτονικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τη διαχρονική κατανομή των τάσεων και των παραμορφώσεων στους τεκτονικούς ορόφους του στερεού φλοιού της Γης.
Η εξερεύνηση, η χαρτογράφηση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (κοιτάσματα, υπόγεια νερά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δομικοί λίθοι κλπ.) βασίζονται στη δουλειά που γίνεται από τους τεκτονικούς γεωλόγους, που αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις τεκτονικές δομές σε όλες τις κλίμακες μελέτης, μπορούν να δώσουν λογικές και αξιόπιστες ερμηνείες και προβλέψεις.
Ταυτόχρονα, η κινηματική και δυναμική ανάλυση των ενεργών ρηγμάτων και του σύγχρονου εντατικού πεδίου, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την κατανόηση και διαχείριση τόσο του σεισμικού κινδύνου, όσο και άλλων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται η Τεκτονική καλύπτονται από τους επιμέρους κλάδους και τις εξειδικεύσεις της, καθώς και από τις τεχνικές και μεθοδολογίες, κλασικές και σύγχρονες, που χρησιμοποιούνται στην τεκτονική έρευνα και ανάλυση.
Οι παραδόσεις του μαθήματος της Τεκτονικής Γεωλογίας αντιστοιχούν, κυρίως, σε όσα περιλαμβάνει ο διεθνής όρος Structural Geology, που εστιάζει στις τεκτονικές δομές (πτυχές, ρήγματα κλπ.) κυρίως από άποψη γεωμετρίας, κατανομής στο χώρο και κινηματικής και δυναμικής ανάλυσης.
Περιλαμβάνουν, όμως, και αρκετά στοιχεία Γεωτεκτονικής (Tectonics), του κλάδου που εστιάζει κυρίως στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες της παραμόρφωσης σε κλίμακα φλοιού, δηλαδή σε κλίμακα τεκτονικής λιθοσφαιρικών πλακών.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα