Παρουσίαση/Προβολή

Μετάφραση και Σημειωτική 6410212
(6410212) - Μαίρη Μπαϊρακτάρη
Περιγραφή Μαθήματος
Πώς συνδέεται η γλώσσα με την εικόνα; Πώς "μεταφράζονται" τα γλωσσικά σημεία σε εικονικά;
Κόμικς, διαφημίσεις, σημάνσεις, ταμπέλες καταστημάτων, αλλά και ελληνικός κινηματογράφος, θέατρο, αφίσα, προγράμματα παραστάσεων!
Πώς περνά ο μεταφραστής-σκηνοθέτης από το μεταφρασμένο θεατρικό κείμενο στη σκηνή;
Ποιο είναι το ολικό παραστασιακό "κείμενο";
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το μάθημα αποσκοπεί στην παρουσίαση των βασικών θεωρητικών αρχών της σημειωτικής και την εφαρμογή τους στη μετάφραση, με έμφαση στη διαγλωσσική και τη διασημειωτική μετάφραση ως σημαντικές προσεγγίσεις για την κατανόηση της σύγχρονης πολιτισμικής επικοινωνίας. Μετά από την παρουσίαση της πορείας δόμησης των σημειωτικών θεωριών και την εξοικείωση με τις βασικές σημειωτικές έννοιες στη μετάφραση (Peirce, Lotman, κ.ά.), οι φοιτητές/φοιτήτριες θα εμβαθύνουν στο πεδίο της σημειωτικής προσέγγισης της διαγλωσσικής μετάφρασης μέσω σχετικών εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, θα ασκηθούν στον εντοπισμό και τη διαγλωσσική μετάφραση των συνδηλώσεων (Βarthes) και των σημασιολογικών ισοτοπιών (Greimas), θα προσεγγίσουν την έννοια της διακειμενικότητας, θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό των εκάστοτε σημειωτικών κριτηρίων ισοδυναμίας κ.ά. Στο μάθημα θα γίνουν επίσης αναφορές και εφαρμογές στη διασημειωτική μετάφραση και στην περίπτωση των εικονικών ισοτοπιών, μέσω παραδειγμάτων μετάφρασης πολυσημειωτικών και πολυτροπικών κειμένων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες · θα έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές θεωρητικές αρχές της Σημειωτικής · θα γνωρίζουν τις Σχολές και τους κύριους εκπροσώπους της Σημειωτικής · θα έχουν κατανοήσει τη σχετική ορολογία · θα έχουν ασκηθεί στην εφαρμογή της σημειωτικής προσέγγισης στη μετάφραση
ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Το μάθημα εξετάζεται: 1. με μία σύντομη σε έκταση εργασία 2. και μία τελική εργασία εξαμήνου. Και οι δύο εργασίες πρέπει υποχρεωτικά να παρουσιαστούν προφορικά ενώπιον της τάξης και να παραδοθούν γραπτώς στη διδάσκουσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, διότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους (την εκάστοτε παρουσίαση ακουλουθεί ανάλυση και προσέγγιση από τους/τις παρευρισκόμενους/νες και ανατροφοδότηση από τη διδάσκουσα, ενώπιον της τάξης). Η επιλογή θέματος γίνεται έως το Πάσχα, όπως και ο καθορισμός ημερομηνίας των παρουσιάσεων --σε συννεόηση με τη διδάσκουσα.
Το πλαίσιο της εξέτασης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο πρώτο μάθημα.
Επιλογή θεμάτων: Ο ρολος της διαγλωσσικής μετάφρασης (Γαλλικά-Ελληνικά, Ελληνικά-Γαλλικά) και η σχέση με τη διασημειωτική μετάφραση (κόμικς, διαφήμιση και σημάνσεις, ελληνικός κινηματογράφος και αφίσα, θέατρο και προγράμματα παραστάσεων κ.ά.).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Λόγω της φύσης του μαθήματος (άμεση σύνδεση θεωρίας και πράξης με εφαρμογές από τη διδάσκουσα αλλά και ομαδική εργασία) αλλά και για την καλύτερη αφομοίωση της ύλης προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά οι εργασίες εξαμήνου, είναι σημαντική η παρακολούθηση του μαθήματος (τουλάχιστον 6 μαθημάτων). |
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα