Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις στον 20ο αιώνα

(FRL286) -  Νικόλας Μανιτάκης

Περιγραφή Μαθήματος

 

Χαρακτηριστικά του μαθήματος

Το μάθημα προσφέρεται ως Ελεύθερη Επιλογή (Ε.Ε.) στα Δ’, ΣΤ’, και Η’ εξάμηνα και στους επί πτυχίω φοιτητές.

Εναρξη και τόπος διεξαγωγής των παραδόσεων

Οι παραδόσεις του μαθήματος αρχίζουν αυτή την Τρίτη 25/2 και θα διεξάγονται κάθε Τρίτη μεταξύ 13.00-15.00 στην αίθουσα 826.

Περιεχόμενο και χαρακτήρας του μαθηματος

Τα μάθημα εξετάζει το σύνολο των ελληνογαλλικών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων στην ιστορική τους εξέλιξη κατά τον 20ο αιώνα. Φέτος ειδικότερα το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ελληνικούς και γαλλικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς (ινστιτούτα, σχολεία, επιμορφωτικοί σύλλογοι), καθώς και σε μορφές διακρατικής συνεργασίας (πολιτιστικές συμφωνίες, επιστημονικές αποστολές, κ.α.).

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το μάθημα έχει σεμιναριακό χαρακτήρα. Αποβλέπει στη μύηση των φοιτητών στην επιστημονική ιστορική έρευνα. Απευθύνεται, επομένως, σε φιλίστορες φοιτητές με ερευνητικά ενδιαφέροντα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους φιλοδοξούν στη συνέχεια να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Συνιστάται επομένως σε 3ετείς και 4ετείς φοιτητές.

Απαιτήσεις του μαθήματος.

Από τους φοιτητές θα ζητηθεί να συγγράψουν μια πανεπιστημιακή εργασία. Η εργασία θα αποτελεί προϊον έρευνας και θα βασίζεται σε ιστορικές πηγές και δευτερογενή βιβλιογραφία.

Οι φοιτητές θα κληθούν, πριν απο την παράδοση της τελικής μορφής της εργασίας τους σε γραπτή εκδοχή, να τη παρουσιάσουν προφορικά, κατά προτίμηση με τη χρήση power point, στη διάρκεια των παραδόσεων.

Η παρακολουθήση των παραδόσεων είναι υποχρεωτική. Δικαιολογούνται μόνο 4 απουσίες σε σύνολο 13 παραδόσεων.

Η εγγραφή στο e-class του μαθήματος κρίνεται απαραίτητη.

Λόγω του σεμιναριακού χαρακτήρα του μαθήματος, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι, αναπόφευκτα, περιορισμένος (έως 20 άτομα). Θα ληφθεί υπόψη η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παιδαγωγικοί στόχοι :

Η απόκτηση γνώσεων στο γνωστικό πεδίο των ελληνογαλλικών πολιτισμικών και εκπαιδευτικών σχέσεων

Η εκμάθηση της οργάνωσης μιας ιστορικής έρευνας (αναζήτηση πρωτογενών πηγών, ανεύρεση βιβλιογραφίας, χρήση διαδικτυακών επιστημονικών εργαλείων)

Η εκμάθηση της ανάλυσης και της χρήσης ιστορικών τεκμηρίων, καθώς και της ανάπτυξης ιστορικού προβληματισμού

Η εκμάθηση της συγγραφής μιας πανεπιστημιακής εργασίας (συγκρότηση δομής, υπομνηματισμός, επιχειρηματολογία, επιστημονική γραφή, κ.α.)

Η εξάσκηση στην προφορική χρήση της γαλλικής γλώσσας, η εξοικείωση με τις τεχνικές της δημόσιας προφορικής διάλεξης και της χρήσης powerpoint

Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αναστοχαστικής στάσης μέσα από τη συμμετοχή στις συζητήσεις

Βαθμολογία

50 % γραπτή εργασία

40 % προφορική παρουσίαση

10 % συμμετοχή στις συζητήσεις των παραδόσεων

Ωρες συνεργασίας :

Κάθε Δευτέρα 17.00-18.00 και, κατόπιν συνεννόησης, κάθε Τρίτη (μετά τις 15.00)

Επικοινωνία

manitaki@frl.uoa.gr

Προσοχή :

Διευκρινίσεις για τις απαιτήσεις και το περιεχόμενο του μαθήματος θα δοθούν κατά την 1η και, και εκ νέου, κατά τη 2η παράδοση. Δηλαδή αντίστοιχα στις 26/2 και στις 5/3. Διευκρίνσεις μπορούν να δοθούν, επίσης, τηλεφωνικά στις 25-26/2 και 4-5/3 στο 210-7277699 (ιδιαίτερα κατά τις ώρες συνεργασίας). Μετά την παρέλευση των συγκεκριμένων ημερομηνιών δε θα δοθεί καμία πρόσθετη διευκρίνιση.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013