Παρουσίαση/Προβολή
(ECO313) - Κωνσταντίνος Ρεπαπής
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην ιστορία της οικονομικής σκέψης. Ο διδακτικός του στόχος είναι να κατανοήσει η φοιτήτρια ή ο φοιτητής τον τρόπο γένεσης και ανάπτυξης της οικονομικής θεωρίας. Η προσέγγιση του μαθήματος είναι ιστορική και αναλυτική. Η εξέλιξη της οικονομικής σκέψης παρουσιάζεται ως μια διαδοχική σειρά μεταβολών στην αντίληψη και την θεώρηση της φύσης της κοινωνικοοικονομικής διαδικασίας. Αυτές οι αλλαγές στο "όραμα" (vision κατά τον Schumpeter) της κυρίαρχης εκδοχής της οικονομικής σκέψης συνεπάγονται κάθε φορά την κατασκευή νέων αναλυτικών εννοιών και κατηγοριών και ενός νέου θεωρητικού προτύπου διάρθωσής τους. Επομένως το μάθημα δίνει έμφαση στον ιστορικό χαρακτήρα των οικονομικών θεωριών και στον τρόπο με τον οποίο τα πραγματικά κοινωνικοοικονομικά φαινόμενα διαμορφώνουν την εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να συζητηθούν η επικαιρότητα και η χρησιμότητα των διαφόρων ρευμάτων της οικονομικής σκέψης στα κλασικά θέματα της θεωρίας της αξίας και της διανομής αλλά και στα σύγχρονα προβλήματα (της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, κ.λπ.). Το μάθημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην γένεση και ιστορία της νεοκλασικής θεωρίας με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση και κριτική αντιμετώπιση της διδασκόμενης οικονομικής θεωρίας καθώς και την προσέγγισή της ως τμήμα της ιστορίας των οικονομικών θεωριών.
Περιεχόμενα:
-
Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην ιστορία της οικονομικής σκέψης
-
Αρχαία ελληνική και σχολαστική οικονομική σκέψη
-
Μερκαντιλισμός
- Από τον μερκαντιλισμό στην κλασική πολιτική οικονομία (Φυσιοκρατία)
-
Κλασική πολιτική οικονομία: Adam Smith
-
Κλασική πολιτική οικονομία: David Ricardo & Thomas Robert Malthus
-
Η κριτική στην αστική πολιτική οικονομία: Karl Marx
-
Οι απαρχές της νεοκλασικής οικονομικής θεωρίας και η "οριακή επανάσταση" [W. Stanley Jevons, Carl Menger, Léon Walras]
-
Η εδραίωση της νεοκλασικής οικονομικής θεωρίας (Alfred Marshall, Francis Y. Edgeworth, Vilfredo Pareto, κ.α.)
-
Μετά την εδραίωση της νεοκλασικής οικονομικής θεωρίας: John Maynard Keynes, Joseph A. Schumpeter, Michal Kalecki
-
Σύγχρονες Τάσεις στην Οικονομική Σκέψη
Βλ. περισσότερα στις Πληροφορίες Μαθήματος
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
-
Συμπληρωματικά Στοιχεία:
Το μάθημα είναι μάθημα του 6ου εξαμήνου. Θεωρώ ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν παρακολουθήσει τα παρακάτω μαθήματα
- PEC101-Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία (εξάμηνο 1ο)
- ECO101-Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση (εξάμηνο 1ο)
- HIS101-Εισαγωγή στην Οικονομική Ιστορία (εξάμηνο 2ο)
Άρα μπορούν να αντιληφθούν γιατί μιλάμε.
Το μάθημα έχει δύο εναλλακτικά συγγράμματα:
Α. Ernesto Screpanti & Stefano Zamagni, Η ιστορία της οικονομικής σκέψης, Αθήνα: τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανος, 2004 [μετάφραση Αδριάννα Σακκά, επιμέλεια Νίκος Θεοχαράκης]. Κωδικός στον Εύδοξο 31530.
Β. Roger E. Backhouse, Η εξέλιξη της οικονομικής σκέψης, Αθήνα: Κριτική, 2009 [μετάφραση Αθανάσιος Κατσικερός, επιμέλεια Μάγγη Μίνογλου]. Κωδικός στον Εύδοξο 11570.
Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη.
Οι ξενόγλωσσες εκδόσεις αυτών των συγγραμμάτων είναι αντίστοιχα
A. [ιταλικά] Ernesto Screpant & Stefano Zamagni, Profilo di storia del pensiero economico, Roma: Carocci, 2004. [3η ενημερωμένη και επαυξημένη έκδοση σε δύο τόμους: Α. τόμος: dalle origini a Keynes, Β. τόμος: gli sviluppi contemporanei].
Α. [αγγλικά] Ernesto Screpant & Stefano Zamagni, An outline of the history of economic thought, Oxford and New York: Oxford University Press. [2η αγγλική έκδοση σε μετάφραση David Field και Lynn Kirby]
Σημείωση: Η ελληνική μετάφραση έγινε από την πρώτη αγγλική [1993] με αντιπαραβολή με τη δεύτερη ιταλική έκδοση [1992].
Β. Roger E. Backhouse, The Ordinary Business of Life: The History of Economics from the Ancient World to the 21st century, Princeton, N.J.: Princeton University Press, 2002. [Η.Π.Α]. Στην Αγγλία και στην Ευρώπη διατίθεται ως The Penguin History of Economics, Penguin Books, 2002.
Επειδή πολλά από τα πρωτότυπα κείμενα είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, στα Έγγραφα στην αριστερή στήλη, μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία pdf με συνδέσμους σε πρωτότυπα κείμενα και άλλες πληροφορίες για χρήσιμους συνδέσμους του διαδικτύου για τη μελέτη σας. Δεν περιμένω ασφαλώς να διεξέλθετε το μεγαλύτερο μέρος αυτών που είναι σε πολλές γλώσσες [αρχαία ελληνικά, λατινικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά] αλλά μια γνώση κάποιων πρωτότυπων κειμένων ιδίως των Smith, Ricardo, Malthus, Marx, Keynes και κάποιων νεοκλασσικών - κυρίως του Marshall - περιμένω να επιχειρήσετε να αποκτήσετε. Υπάρχει βεβαίως και η βιβλιοθήκη της Ναβαρίνου που έχει καλό τμήμα στην Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης.