Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Αρρενωπότητες και Θηλυκότητες στον 21ο αιώνα

(ECD452) -  Μαίρη Λεοντσίνη

Περιγραφή Μαθήματος

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2019

 

Θηλυκότητες και Αρρενωπότητες στον 21οαιώνα

 

Τετάρτη 18.00-21.00

Αίθουσα 705, Σταδίου 5

Διδάσκουσα:Μαίρη Λεοντσίνη

mleontsini@ecd.uoa.gr

Ώρες υποδοχής φοιτητ-ριών, -ών :

Τετάρτη.16.00-17.00

(ή κατόπιν συνεννοήσεως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

Σταδίου 5, 7οςόροφος

 

 

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξετάσουμε την έμφυληδιάσταση της κοινωνικότητας, μέσα από το πρίσμα των Κοινωνικών Επιστημών. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, τα νοήματα, τα οποία συνδέονται με τις αρρενωπότητες και τις θηλυκότητες διαμορφώνουν συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ιεραρχήσεις, σχέσεις διάκρισης αλλά και αποκλεισμούς. Η  εδραίωση των πολιτικών ταυτότητας σε ένα περιβάλλον υπερποικιλότητας αναδεικνύει ομάδες με αιτήματα αναγνώρισης, που αντλούν από πραγματεύσεις και προκλήσεις στο διπολικό σχήμα του φύλου. Το φύλο λοιπόν (ως κατηγορία ανάλυσης) και η σεξουαλικότητα (ως σύνολο πρακτικών) θα είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας. Η διαμόρφωση των ομάδων σχετίζεται με τους τρόπους συγκρότησης των έμφυλων, ταξικών και φυλετικών εκδοχών διαφορετικών και (συχνά) ρευστών ταυτοτήτων. Η ποιοτική διάσταση των πρακτικών και η συνακόλουθη εξαγωγή νοημάτων από άτομα και ομάδες εξαρτώνται από τις κοινωνικές σχέσεις, τα δίκτυα και τους πόρους, που κάθε φορά μπορούν (ή δεν μπορούν) να κινητοποιούνται για την επίτευξη των ατομικών ή των συλλογικών στόχων. Η ομοφοβία και η τρανσφοβία ως έμφυλα πλαίσια, διαπλέκονται με φυλετικές, ταξικές, ηλικιακές κ..ά παραδοχές και συγκροτούν «κόμβους» όπου υποκείμενα, ομάδες και πρακτικές λογοκρίνονται, συγκρούονται και ιεραρχούνται. Θα επεξεργαστούμε την έννοια της «κομβικότητας», η οποία εκκινεί από τις Σπουδές για τα Φύλα, για να μελετήσουμε την ανα/παραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και τις διεκδικήσεις εκ μέρους διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με διακριτές έμφυλες ταυτότητες.

 

Στόχοι :

 

  • Η εξοικείωση με τη σύγχρονη βιβλιογραφία σε σχέση με τις θεωρίες των φύλων.
  • Η εξοικείωση με τη σύγχρονη βιβλιογραφία σε σχέση με τη συγκρότηση αρρενωποτήτων και θηλυκοτήτων.
  • Η κριτική προσέγγιση του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικότητας και η ανάδειξη της λειτουργικότητάς τους σε εμπειρικές έρευνες.
  • Η ανάδειξη της αλληλοδιαπλοκής του φύλου με τη φυλή, την κοινωνική τάξη, την ηλικία και την εθνοτική υπαγωγή.

 

Προσδοκώμενα αποτελέσματα :

 

  • Η σύνδεση των θεωριών των φύλων με επιμέρους εμπειρικά πεδία.
  • Η κτήση της δυνατότητας σχεδιασμού, παρουσίασης και η συγγραφής πρωτότυπηςεργασίας με δημιουργική χρήση της διεθνούς βιβλιογραφίας.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας για κριτική αποτίμηση των θεωριών των φύλων και της σεξουαλικότητας.

 

Κάθε εβδομάδα θα μελετάμε μια επιμέρους ενότητα και θα αναλύουμε τη σχετική Βιβλιογραφία. Η συμμετοχή σας στη συζήτηση είναι απαραίτητη: σε τακτά χρονικά διαστήματα, ατομικά ή σε ομάδες θα πρέπει να παρουσιάζετε την ορισμένη θεματική ενότητα και να διευθύνετε τη συζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζετε ένα σεμιναριακό κείμενο, το οποίο στέλνετε με emailσε όλες τις συμμετέχουσες και σε όλους τους συμμετέχοντες,μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι. Σε αυτό το κείμενο πρέπει να αναφέρονται : οι βασικές έννοιες που πραγματεύονται τα κείμενα που θα παρουσιάσετε (με ανάλυση), ιδέες για συζήτηση, ιδέες για σύνδεση της θεωρίας με επιμέρους πεδία που μπορεί να ενδιαφέρουν, απόψεις που διαμορφώσατε, διαφωνίες, προτάσεις. Το κείμενο αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση.

Σε οριμένες ενότητες, θα ανατίθεται η παρουσίαση κειμένων σε ένα ή περισσότερα άτομα και θα ορίζονται σχολιαστ-ές, -ριες των εν λόγω κειμένων.

Όλοι και όλες οι ΜΦ πρέπει να έχουν διαβάσει τη Βιβλιογραφία της κάθε ενότητας και να είναι σε θέση να λάβουν ενεργό μέρος στη συζήτηση.

 

Στο τέλος του εξαμήνου θα παραδώσετε την εργασία σας, η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε 4.000 – 5.000 λέξεις. Η βιβλιογραφία, η οποία παρατίθεται κάτω από τον τίτλο κάθε ενότητας είναι ενδεικτική. Όταν επιλέξετε ένα θέμα εργασίας σχετικό με κάποια ενότητα, οφείλετε να προσαρμόσετε και να εμπλουτίσετε τη βιβλιογραφία.

 

Αξιολόγηση :

 

Για την τελική βαθμολογία η αξιολόγηση θα γίνει ως εξής :

 

Παρουσία και συμμετοχή στις συζητήσεις

20%

Σεμιναριακό κείμενο και παρουσίαση (ατομικά ή ομαδικά)

20%

Γραπτή Εργασία / Συλλογή και ανάλυση εμπειρικού υλικού ή βιβλιογραφική έρευνα.

60%

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019