Παρουσίαση/Προβολή
Το φύλο των επαγγελμάτων και της απασχόλησης Διδάσκουσα: Μαίρη Λεοντσίνη
(94N) - Μαίρη Λεοντσίνη
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα εντάσσεται στην ενότητα της «Πρακτικής Άσκησης στην Έρευνα».
Επιχειρείται η μελέτη και η ανάλυση του έμφυλου καταμερισμού εργασίας και των συνεπειών του στις βιογραφίες γυναικών και ανδρών καθώς και στη συνακόλουθη κοινωνική ιεράρχηση. Θα αναλύσουμε τις ιστορικές διαστάσεις του φύλου των επαγγελμάτων (και της απασχόλησης) καθώς και σύγχρονες μορφές της συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στην εργασία. Το φύλο θα παρουσιαστεί στην κομβική σχέση του με την κοινωνική τάξη, τη φυλή, την εθν(οτ)ική υπαγωγή, κ.λπ, καθώς η δυναμική σύζευξη φύλου και εργασίας (απασχόλησης) αναδεικνύει τις δομές και τις σχέσεις εξουσίας. Βασικός τόχος είναι η εξοικείωση με εργαλεία ποιοτικής ανάλυσης της φεμινιστικής μεθοδολογίας και η συμπερίληψη του φύλου ως βασικής (κανονιστικής) αναλυτικής κατηγορίας στις Κοινωνικές Επιστήμες. Οργανώνεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος τος έχει σεμιναριακή μορφή και αφορά την ανάλυση του έμφυλου καταμερισμού εργασίας στη διαμόρφωση των μορφών απασχόλησης και των επαγγελμάτων. Οι φοιτήτριες θα χωριστούν σε σε μικρές ομάδες (3-5 ατόμων) και θα εκπονήσουν μια ομαδική εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο και θα κατατεθεί γραπτά στο τέλος του εξαμήνου (5000 λέξεις).
Το δεύτερο μέρος έχει εργαστηριακή μορφή και περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μιας έρευνας, σχετικά με τις συνέπειες του έμφυλου καταμερισμού εργασίας στις πορείες συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, με έμφαση στα “γυναικεία” ή στα “ανδρικά” επαγγέλματα (ή μορφές απασχόλησης) στο ελληνικό πλαίσιο. Στόχος του δεύτερου μέρους είναι η χρήση της (εις βάθος ημιδομημένης) συνέντευξης. Θα πραγματοποιηθεί συλλογική επεξεργασία των εννοιών και των κατηγοριών ανάλυσης, οι οποίες θα συγκροτήσουν τον Οδηγό Συνέντευξης. Στη συνέχεια, κάθε φοιτήτρια θα πραγματοποιήσει μια ημιδομημένη συνένετευξη, την οποία οφείλει να παρουσιάσει ως πρωτογενές υλικό προς επεξεργασία στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Οι συνεντεύξεις θα αναλυθούν συλλογικά και θα διαμορφωθούν εκ νέου οι κατηγορίες της ανάλυσης, με βάση τα εμπειρικά αποτελέσματα. Κάθε φοιτήτρια οφείλει να υποβάλει μία ατομική εργασία υπό μορφήν δοκιμίου (7000 λέξεων), με την ανάλυση της συνέντευξης την οποία υλοποίησε καθώς και την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας οι φοιτήτριες αναμένεται να επεξεργαστούν θεωρητικά και να αξιοποιήσουν τις έννοιες και τη βιβλιογραφία του συνόλου του μαθήματος.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα