Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

506. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση

(ECD291) -  Ηρώ Βούλγαρη

Περιγραφή Μαθήματος

Περιγραφή

 

Οι ΤΠΕ αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διδασκαλίας και μάθησης· μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα των μαθητών, να υποστηρίξουν τη δόμηση και την αναπαράσταση της γνώσης, τη διαχείριση των πληροφοριών, τη δημιουργία, τον πειραματισμό, και την επικοινωνία. Η διάχυση και η σημασία των ΤΠΕ σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινωνίας και η συνεχής εμφάνιση νέων τεχνολογικών εργαλείων καθιστούν σημαντική την απόκτηση δεξιοτήτων χειρισμού και χρήσης των ΤΠΕ. Στο πλαίσιο του μαθήματος γίνεται, μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, διαθεματική και διεπιστημονική επισκόπηση της εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, με έμφαση στη χρήση του υπολογιστή ως εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης. Οι φοιτητές/φοιτήτριες έρχονται σε επαφή τόσο με τεχνολογικά εργαλεία όσο και με πρακτικές και παιδαγωγικές θεωρίες που θα τους βοηθήσουν στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, και στο σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση στρατηγικών εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Το μάθημα πραγματεύεται θεματικές όπως θεωρίες μάθησης και διδακτικά μοντέλα με ΤΠΕ (π.χ. κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες, εποικοδομιστικές προσεγγίσεις, συμπεριφοριστικές θεωρίες), ζητήματα ένταξης των ΤΠΕ στο σχολικό περιβάλλον, το διαδίκτυο στην εκπαίδευση (εφαρμογές, εργαλεία, αξιοποίηση), εκπαιδευτικό λογισμικό, σχεδιασμός εκπαιδευτικού σεναρίου με ΤΠΕ, δεξιότητες και απαιτήσεις μαθητών, αξιολόγηση εφαρμογής, και επισκόπηση συναφούς έρευνας.

 

Θέματα

  • Βασικές έννοιες και ερωτήματα του μαθήματος – Εισαγωγή στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση. ΤΠΕ και το σχολείο του 21ου αιώνα.
  • Θεωρίες μάθησης και μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Α'. Συμπεριφοριστικές θεωρίες, γνωστικές θεωρίες, κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες, κοινωνικογνωστικές θεωρίες, εποικοδομιστικές προσεγγίσεις, θεωρία επεξεργασίας των πληροφοριών.
  • Ιστορική αναδρομή: παιδαγωγικά ρεύματα και ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση
  • Οι ΤΠΕ στην Ελληνική Εκπαίδευση. Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, ζητήματα ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. 
  • Εκπαιδευτικό λογισμικό: ορισμός, βασικές κατηγορίες, δυνατότητες, χρήση.
  • Εφαρμογές διαδικτύου στην Εκπαίδευση: επιπτώσεις, εφαρμογές, εργαλεία, αξιοποίηση. Web 2.0, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψηφιακές βιβλιοθήκες, μηχανές αναζήτησης, συνεργατική μάθηση με υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια διαδικτύου, κοινότητες μάθησης
  • Περιβάλλοντα Διαχείρισης Μάθησης και Διδασκαλίας στο Διαδίκτυο (Σύγχρονη και Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση) – elearning 
  • Μάθηση βασισμένη στο ψηφιακό παιχνίδι (digital games based learning), παιχνίδια πολλών παικτών, εικονικοί κόσμοι, εικονική πραγματικότητα.
  • Νέες τάσεις στην εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. mobile learning, learning analytics, MOOCs, Personalised Learning Environments, Adaptable Learning Environments, flipped classroom, ευφυή περιβάλλοντα, user modeling, predictive modeling
  • Μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση: τεχνοκρατικό, πραγματολογικό, ολοκληρωμένο.
  • Εκπαιδευτικά σενάρια και δραστηριότητες: σχεδιασμός, ανάπτυξη, εφαρμογή, αξιολόγηση, προσαρμογή
  • Κριτική προσέγγιση της ένταξης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Επιχειρηματολογία, υπέρ/κατά, προϋποθέσεις)
    Συνολική επισκόπηση μαθήματος.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014