Παρουσίαση/Προβολή
Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία
(DIND175) - Βασιλική Σταυροπούλου
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα διδάσκεται κάθε Παρασκευή (βλ. ωρολόγιο πρόγραμμα).
Για λεπτομέρειες, βλ. παρακάτω (Πληροφορίες).
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023
-
Περιεχόμενο μαθήματος
ΕΚΠΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εισηγήτρια: Β. Σταυροπούλου
Το μάθημα διδάσκεται κάθε Παρασκευή (βλ. ωρολόγιο πρόγραμμα).
Α. ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Η ύλη περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Επιστήμη και Άνθρωπος» του Παρασκευά Παρασκευόπουλου και πιο συγκεκριμένα στις παρακάτω σελίδες: 20-23, 54-179, 94-305, 134-136, 701-711, 335-359 και 363.
Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:
(Βλ. αρχείο ΕΤΕΚ-Erotiseis.pdf, στην ενότητα «έγγραφα»)
Προσοχή, σημαντική πληροφορία:
Η ύλη του μαθήματος (και κατά συνέπεια οι ερωτήσεις), θα παραμένει η ίδια και στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και κάθε καινούργια ακαδ. χρονιά, θα ανανεώνεται (πάντα μέσα από το ίδιο βιβλίο).
Γι' αυτό τον λόγο, οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν το μάθημα και να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το e-class.
Γ. ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:
Κατά την τελική εξέταση, θα δοθούν στους σπουδαστές:
Α) πέντε (5) από τα υποψήφια θέματα εξετάσεων, από τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τρία (3) για να απαντήσουν (25% έκαστη ερώτηση = 75%).
Β) μια άσκηση με ορισμούς (25% του τελικού βαθμού).
Δ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Η εκπόνηση εργασίας είναι προαιρετική (δηλ. δεν υπάρχει αρνητικό πρόσημο στη τελική βαθμολογία για τη μη εκπόνησή της). Οι σπουδαστές που θα επιλέξουν να εκπονήσουν μια εκ των παρακάτω εργασιών, θα έχουν υπόψη τους ότι η βαθμολόγηση της εργασίας θα κυμαίνεται από 0 έως 10% του τελικού βαθμού (δηλαδή από 0 έως 1 στα 10). (βλ. αρχείο «ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΤΕΚ.pdf»).
Η τελική ημερομηνία παράδοσης της εργασίας είναι η ημέρα της εξεταστικής.
Ο σπουδαστής υποχρεούται να καταθέσει την εργασία του σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένη). Οι εργασίες είναι προσωπικές (όχι παραπάνω από ένα άτομο), και θα πρέπει να γραφτούν σύμφωνα με τις οδηγίες του μαθήματος «Ακαδημαϊκή Γραφή» (Α’ εξάμηνο – βλ. e-class του συγκεκριμένου μαθήματος). Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μάθημα, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες.
Οδηγίες προς σπουδαστές σχετικά με την εκπόνηση της εργασίας:
- Ο αριθμός σελίδων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το θέμα της εργασίας, αλλά, κατά κανόνα, απαιτούνται: 12-20 σελίδες. Το ενδεδειγμένο μέγεθος γραμματοσειράς του κειμένου είναι 12 (διάστιχο 1 ή 1,15).
Οδηγίες συγγραφής και προτεινόμενη δομή της γραπτής εργασίας:
Μια σωστά δομημένη γραπτή παρουσίαση μιας εργασίας είναι ουσιώδης αφού σ’ αυτή στηρίζεται ο καθηγητής για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα: Μια πολύ καλή έρευνα μπορεί να υποεκτιμηθεί εάν δεν έχει καλή παρουσίαση. Η παρουσίαση πρέπει να διαθέτει σαφήνεια και να είναι ευκολοδιάβαστη. Δεν συνιστάται η εξ ολοκλήρου αντιγραφή κειμένων, ιδιαίτερα ηλεκτρονικών, αλλά μια σύνθεση του συγκεντρωμένου υλικού. Η εργασία πρέπει να περιέχει απαραίτητα μια ορισμένη δομή, η οποία αναλύεται ως εξής:
- Εξώφυλλο / 2. Περιεχόμενα (πίνακας περιεχομένων) / 3. Εισαγωγή / 4. Κεφάλαια (1, 2,…) /
- Συμπέρασμα / 6. Βιβλιογραφία-Πηγές.
Συγκεκριμένα, πρέπει να δοθεί προσοχή στα παρακάτω σημεία:
Εξώφυλλο - Το εξώφυλλο θα πρέπει να περιέχει ορισμένα απαραίτητα στοιχεία: ΕΚΠΑ, σχολή, τμήμα, τίτλος εργασίας, στοιχεία σπουδαστή, όνομα επιβλέποντος καθηγητή, ημερομηνία.
Περιεχόμενα ή Πίνακας περιεχομένων - Τα περιεχόμενα αναφέρουν το λεπτομερές πλάνο της εργασίας και θα πρέπει να βρίσκονται στην αρχή του κειμένου. Τα περιεχόμενα επιτρέπουν στον καθηγητή να δει ποια είναι η δομή της εργασίας, πριν περάσει στην εισαγωγή. Η αρίθμηση των κεφαλαίων και παραγράφων με δεκαδικούς αριθμούς επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση και ανεύρεσή τους ανεξάρτητα από την αρίθμηση των σελίδων.
Εισαγωγή - Η εισαγωγή δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Η εισαγωγή είναι αυτή που κυρίως διαβάζει ο αναγνώστης. Στην εισαγωγή θα πρέπει να αναφέρονται απαραίτητα τα παρακάτω στοιχεία:
+ Να καθορίζεται καθαρά το θέμα και το αντικείμενο της εργασίας.
+ Να τίθεται το πλαίσιο και οι λόγοι για την εξέταση του θέματος της εργασίας.
Κεφάλαια - Μια εργασία χωρίζεται συνήθως σε ενότητες/κεφάλαια, κάθε μια εκ των οποίων μπορεί να χωρίζεται σε υποενότητες/υποκεφάλαια.
Συμπέρασμα - Το συμπέρασμα όπως και η εισαγωγή πρέπει να είναι σύντομο. Το συμπέρασμα αποτελεί ουσιαστικά μια ανακεφαλαίωση των βασικών αξόνων της εργασίας σημειώνοντας, ενδεχομένως, και την τοποθέτηση του σπουδαστή/σπουδαστών επί τους θέματος.
Βιβλιογραφία ή Πηγές - Για τα βιβλία, η πηγή θα γραφεί ως εξής: συγγραφέας, έτος, τίτλος βιβλίου, εκδοτικός οίκος, τόπος έκδοσης. Αντίστοιχα θα γραφεί και η πηγή προερχόμενη από άρθρο περιοδικού ή στατιστικό δελτίο. Για τις ιστοσελίδες, αναφέρεται ή διεύθυνσή τους. Βλ. ενδεικτικά το σύστημα ΑΡΑ:
https://www.sbs-studies.gr/apa-style ή https://www.sbs-studies.gr/apa-7th-edition
Οι πηγές διαχωρίζονται ανάλογα με την φύση τους. Πρώτα παρατίθενται οι έντυπες πηγές (βιβλία, περιοδικά) με αλφαβητική σειρά, μετά οι ηλεκτρονικές (ιστοσελίδες).
Κατάθεση εργασίας: Η τελική ημερομηνία παράδοσης της εργασίας είναι η ημέρα της εξεταστικής. Ο σπουδαστής υποχρεούται να καταθέσει την εργασία του σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένη). Οι εργασίες είναι προσωπικές (όχι παραπάνω από ένα άτομο) και θα πρέπει να είναι δεμένες.
Σημείωση: Η μη εκπόνηση εργασίας δεν έχει αρνητικό πρόσημο στην τελική βαθμολογία. Η μη συμμόρφωση με τις παραπάνω οδηγίες συνεπάγεται μη αποδοχή της εργασίας από την καθηγήτρια.