Παρουσίαση/Προβολή
(DIND125) - Χριστίνα Κουτσούμπα
Περιγραφή Μαθήματος
Αυτό το μάθημα αφορά τη γλώσσα προγραμματισμού Python. Η Python είναι μια απλή στην εκμάθηση, αλλά ισχυρή, δυναμική γλώσσα που είναι κατάλληλη τόσο για δέσμες ενεργειών όσο και για εκτεταμένο προγραμματισμό. Η γλώσσα Python με την τεράστια ενσωματωμένη βιβλιοθήκη της επιτρέπει τον συνοπτικό προγραμματισμό και -το σημαντικότερο- τη γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων.
Τα κύρια θέματα περιλαμβάνουν:
- Μια εισαγωγή στην Python
- Εργασία με δεδομένα και συλλογές
- Οργάνωση και λειτουργίες του προγράμματος
- Ενότητες και βιβλιοθήκες
- Τάξεις και αντικείμενα
- Δοκιμή, εντοπισμός σφαλμάτων
- Επαναλήπτες και γεννήτριες
- Επεξεργασία και ανάλυση κειμένου
- Αρχεία και σύστημα αρχείων
- Πρόσβαση σε υπηρεσίες web μέσω Python
- Ανάλυση κοινών μορφών δεδομένων (XML, JSON, CSV, κ.λπ.)
- Γραφικές Διεπαφές
- Εισαγωγή στην Python. Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Καλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο έναρξης και διακοπής του διερμηνέα και τη σύνταξη προγραμμάτων. Παρουσιάζει τους βασικούς τύπους δεδομένων, τα αρχεία, τις συναρτήσεις και τη διαχείριση σφαλμάτων της Python.
- Εργασία με δεδομένα. Μια λεπτομερής περιήγηση στον τρόπο αναπαράστασης και εργασίας με δεδομένα στην Python. Καλύπτει πλειάδες, λίστες, λεξικά και σετ. Οι μαθητές θα μάθουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα πολύ ισχυρά πρωτόγονα επεξεργασίας λιστών της Python, όπως η κατανόηση λιστών. Τέλος, αυτή η ενότητα καλύπτει κρίσιμες πτυχές του υποκείμενου μοντέλου αντικειμένου της Python, συμπεριλαμβανομένων των μεταβλητών, της καταμέτρησης αναφορών, της αντιγραφής και του ελέγχου τύπων.
Οργάνωση και Λειτουργίες Προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης μεγαλύτερων προγραμμάτων σε συναρτήσεις. Η κύρια εστίαση αυτής της ενότητας είναι στον τρόπο σχεδίασης λειτουργιών που είναι αξιόπιστες και μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλες ρυθμίσεις. Καλύπτει επίσης τεχνικές λεπτομέρειες των συναρτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων οριοθέτησης, των συμβολοσειρών τεκμηρίωσης και του χειρισμού εξαιρέσεων. - Ενότητες και Βιβλιοθήκες. Τρόπος οργάνωσης προγραμμάτων σε ενότητες και λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση λειτουργικών μονάδων ως εργαλείου για τη δημιουργία επεκτάσιμων προγραμμάτων. Αυτή η ενότητα ολοκληρώνεται με μια επισκόπηση ορισμένων από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μονάδες βιβλιοθήκης και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης λειτουργικών μονάδων βιβλιοθήκης τρίτων. Ορισμένες από τις τυπικές λειτουργικές μονάδες βιβλιοθήκης που καλύπτονται σε αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουν αυτές που σχετίζονται με το σύστημα αρχείων και το χειρισμό αρχείων, τις υποδιεργασίες, τις τυπικές εκφράσεις, τη XML, τη σειριοποίηση δεδομένων και την πρόσβαση στη βάση δεδομένων.
- Τάξεις και αντικείμενα. Εισαγωγή στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό στην Python. Περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας νέων αντικειμένων, υπερφόρτωσης τελεστών και χρήσης ειδικών μεθόδων Python. Καλύπτει επίσης ορισμένες βασικές αρχές του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας.
- Πρακτική δοκιμών, εντοπισμού σφαλμάτων και ανάπτυξης λογισμικού. Αυτή η ενότητα συζητά πολλά ζητήματα που θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη λογισμικού Python. Αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματική χρήση συμβολοσειρών τεκμηρίωσης, δοκιμές προγραμμάτων με τη χρήση τόσο των ενοτήτων doctest όσο και unittest και αποτελεσματική χρήση των ισχυρισμών. Περιγράφονται επίσης οι ενότητες καταγραφής, εντοπισμού σφαλμάτων και προφίλ Python.
- Γεννήτριες. Καλύπτει το πρωτόκολλο επανάληψης, τις γεννήτριες και τις εκφράσεις γεννήτριας. Η κύρια εστίαση αυτής της ενότητας αφορά τη χρήση γεννητριών για τη δημιουργία αγωγών επεξεργασίας δεδομένων - μια ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας κοινών προβλημάτων προγραμματισμού συστημάτων (π.χ. επεξεργασία μεγάλων αρχείων δεδομένων, χειρισμός άπειρων ροών δεδομένων κ.λπ.).
- Μερικά προχωρημένα θέματα. Μια ποικιλία πιο προηγμένων θεμάτων προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων συναρτήσεων μεταβλητού ορίσματος, ανώνυμων συναρτήσεων (λάμδα), κλεισίματος, στατικών μεθόδων και μεθόδων κλάσης και πακέτα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
-
Περιεχόμενο μαθήματος
- Εισαγωγή στην Python
- Περιβάλλοντα ανάπτυξης
- Δόμηση προγράμματος
- Μεταβλητές και εκφράσεις
- Είσοδος/Έξοδος δεδομένων
- Τύποι δεδομένων και Πράξεις
- Δομές ελέγχου ροής, δομές επανάληψης-βρόγχοι, συναρτήσεις
- Δομές δεδομένων
- Διαχείριση αρχείων
- Έλεγχος λαθών
- Κλάσεις
Διαλέξεις
Μέθοδοι διδασκαλίας
Η διδασκαλία του σεμιναρίου για το χειμερινό εξάμηνο του ακ. έτους 2023-2024 θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 3:00-6:00 μμ διά ζώσης.
Προτεινόμενα συγγράμματα
Α/Α Σύγγραμμα Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο 1 Python για Προγραμματιστές 94645373 2 Το βιβλίο της Python 86055492 3 Ξεκινώντας με την Python 94691810 4 ΣΚΕΨΟΥ ΣΕ PYTHON 94644736 Ύλη εξετάσεων
- Εισαγωγή στην Python
- Περιβάλλοντα ανάπτυξης
- Μεταβλητές, εκφράσεις, τύποι
- Τύποι δεδομένων και Πράξεις
- Είσοδος και έξοδος δεδομένων
- Δομές επανάληψης και ελέγχου
- Συναρτήσεις
- Αλφαριθμητικά/Συμβολοσειρές
- Δομές δεδομένων: Λίστες, πλειάδες, λεξικά sos
- Κλάσεις
Ενδεικτικά από To Βιβλίο της Python, N. Σαμαράς, Κ. Τσιπλίδης όλα τα κεφάλαια είναι στην ύλη
SOS είναι τα κεφάλαια 2,3,4,5,6,7,9 & 10 (μέχρι 10.9) με έμφαση όσα έχουμε πει στο μάθημα.